N.Y. Times: Το Πεκίνο προτιμά μια πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα από μια κορεατική χερσόνησο υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ

N.Y. Times: Το Πεκίνο προτιμά μια πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα από μια κορεατική χερσόνησο υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη προγραμματισμένη ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην 9η Διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας BRICS, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ -ουν πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή της χώρας του, στερώντας από τον πρόεδρο Σι την ευκαιρία να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times.”

 

Η εξέλιξη αυτή έγινε λίγες εβδομάδες πριν από το ετήσιο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

 

Ο Κιμ πραγματοποιεί τις πυρηνικές δοκιμές του με απόλυτη ακρίβεια, προκαλώντας τον μέγιστο βαθμό ενόχλησης στην Κίνα. Έτσι, την Κυριακή η συνάντηση των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής στην πόλη Σιαμέν στη νοτιοανατολική Κίνα επισκιάστηκε από την είδηση για την πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας. Η σεισμική δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή έγινε αισθητή στη γειτονική χώρα, ενώ εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο πυρηνικής μόλυνσης.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ επιλέγει να επιδείξει με προκλητικό τρόπο την προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την χώρα του. Τον Μάιο είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου Σι σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιούνταν στο Πεκίνο, με αντικείμενο την παγκόσμια εμπορική πρωτοβουλία που προωθεί η Κίνα “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος.”

 

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής από την Βόρεια Κορέα σχεδόν ταυτόχρονα με τις σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου Σι δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνουν οι αναλυτές. Στοχεύουν στο να δείξουν ότι ο Κιμ, ηγέτης της μικρής κι απομονωμένης Βόρειας Κορέας, μπορεί να υποβαθμίσει την επιρροή και την εικόνα του Σι Τζινπίνγκ ως προέδρου της Κίνας.

 

Μερικοί αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είχε ως πρωταρχικό στόχο την άσκηση πίεσης στον πρόεδρο Σι κι όχι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. “Ο Κιμ γνωρίζει καλά ότι ο πρόεδρος Σι έχει την πραγματική δύναμη προκειμένου να επηρεάσει τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον. Ο ίδιος πιέζει την Κίνα, προκειμένου να πει στον Τραμπ: “Πρέπει να καθίσεις και να συζητήσεις με τον Κιμ Γιονγκ-ουν,” δηλώνει ο Πίτερ Χέις διευθυντής του ινστιτούτου (Nautilus Institute) που έχει ως αποκλειστικό ερευνητικό αντικείμενο την Βόρεια Κορέα.

 

Αυτό που επιζητεί ο Κιμ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, είναι την διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, οι οποίες ελπίζει ότι ίσως οδηγήσουν σε μία συμφωνία για την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα, αλλά και την διατήρηση πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του.

 

Στους υπολογισμούς του προέδρου της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει την επιρροή που μπορεί να οδηγήσει στην διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη μεριά, μερικοί αναλυτές στην Κίνα υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα της περιφρόνησης που επιδεικνύει έναντι της Κίνας.

 

Η Κίνα αποτελεί τον βασικό σύμμαχο και κύριο εμπορικό εταίρο της απομονωμένης Βόρειας Κορέας, ενώ οι ίδιοι Κινέζοι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με την αλλαγή της στάσης απάθειας που τηρεί ο πρόεδρος Σι ακόμη και μετά τις εξελίξεις της Κυριακής.

 

Ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι αληθινός ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας ότι επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή πυραύλου δεν θα μεταβάλλει τη στάση ίσων αποστάσεων που κρατάει ο πρόεδρος Σι. “Η έκτη πυρηνική δοκιμή θα οδηγήσει την Κίνα να πράξει κάτι δραστικό. Αυτό θα είναι μία δοκιμασία πολιτικής. Ωστόσο το κλίμα που υπάρχει δεν προδιαγράφει μία τέτοια εξέλιξη,” δηλώνει ο Τσενγκ Σιαόχε ειδικός σε θέματα πυρηνικών οπλοστασίων στο πανεπιστήμιο (Renmin University).

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Κυριακής. Ωστόσο το Πεκίνο εκτιμάται ότι θα εμμείνει στη θέση του ότι μία πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα είναι λιγότερο επικίνδυνη για την Κίνα, σε σύγκριση με την κατάσταση που θα προκληθεί στην Πιονγιάνγκ από ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών, μία Βόρεια Κορέα χωρίς τον Κιμ θα σήμαινε για τα κινεζικά συμφέροντα μία Κορεατική Χερσόνησο υπό αμερικανικό έλεγχο με ενισχυμένο ρόλο της Νότιας Κορέας. Η Κίνα φοβάται ότι μια αποσταθεροποίηση του καθεστώτος είναι πιθανόν να προκληθεί εάν αξιοποιήσει το πιο σημαντικό μέσο οικονομικής και εμπορικής πίεσης που διαθέτει έναντι της Βόρειας Κορέας, δηλ. τερματίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία της βορειοκορεατικής οικονομίας.

 

“Η διακοπή των κινεζικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα θα επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία της βιομηχανίας στην χώρα, υποσκάπτοντας την σταθερότητα της κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εξέλιξη για την οποία τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία έχουν σοβαρές αμφιβολίες,” υποστηρίζει το Ζάο Τονγκ από το κέντρο ερευνών (Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy) με έδρα το Πεκίνο.

 

Η Κίνα προωθεί μία πρόταση με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο ενδεχόμενο τερματισμού των πυρηνικών δοκιμών από την Βόρεια Κορέα, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό της διεξαγωγής αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.

 

Από την άλλη μεριά, η προσοχή του προέδρου Σι είναι την περίοδο αυτή προσανατολισμένη στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας, γύρω από το πολιτικό παρασκήνιο του συνδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Πεκίνο. Στο συνέδριο αυτό θα γίνει εκλογή των νέων μελών της κινεζικής ηγεσίας, ενώ η προεδρική θητεία του Σι αναμένεται ν’ ανανεωθεί για μία πενταετία.

 

Πηγή: “The New York Times”

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στην Αλάσκα: «Θετική» την αξιολογεί ο Πούτιν - Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ

Διεθνή / Χωρίς συμφωνία στην Αλάσκα: Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ - «Θετική» αξιολογεί τη συνάντηση ο Πούτιν

Σε σύντομη, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τραμπ και Πούτιν έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες κατά τις οποίες σημειώθηκε «πρόοδος», χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Διεθνή / Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Η στρατηγική αναγέννησης του ρωσικού στρατού και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί την οικονομική ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Διεθνή / Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα περιστατικά καρκίνου από την ακτινοβολία των βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα σκοτώσουν λιγότερο από το 1% των επιζώντων. Αναλυτικά αποτελέσματα 80 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενα στρατηγικά προβλήματα και απογοήτευση στο στρατό της, καθώς η παραδοσιακή σοβιετική ιεραρχία δημιουργεί αχρείαστες απώλειες και μειώνει το ηθικό των στρατευμάτων. Η αναγκαία αλλαγή στρατηγικής και διοίκησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
LIFO NEWSROOM
Πως η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Διεθνή / Πώς η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Η μουσική και τα τραγούδια αναδεικνύουν την κουλτούρα των πολυτελών μαρκών. Από τη διάσημη επιτυχία "Dior" μέχρι την ανάκαμψη της Gucci, αναλύουμε πώς η μουσική επηρεάζει τις πωλήσεις και τις στρατηγικές των μεγάλων οίκων
LIFO NEWSROOM