Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα συμβεί μετά την ποινική δίωξη- Οι έρευνες σε βάρος του

Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα συμβεί μετά την ποινική δίωξη - Οι άλλες έρευνες σε βάρος του Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ένα μεγάλο δικαστικό κεφάλαιο ανοίγει στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ μετά και τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν την Πέμπτη κατά του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης. 

Όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε 130.000 δολάρια στην πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων, Στόρμι Ντάνιελς λίγο πριν τη νίκη του στις εκλογές με σκοπό να μην αποκαλύψει ποτέ την σχέση που είχαν συνάψει μεταξύ τους. 

Το ποσό δεν δηλώθηκε ποτέ στους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του, κάτι που αποτελεί παράβαση. Καταγράφηκε απλά ως «νομικά έξοδα» στους λογαριασμούς της εταιρείας του, η έδρα της οποίας είναι στη Νέα Υόρκη. Τον Ιανουάριο ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ παρέπεμψε την υπόθεση για να εξεταστεί από σώμα ενόρκων.

Οι ένορκοι άκουσαν τις καταθέσεις των περισσότερων μαρτύρων και έτσι στα μέσα Μαρτίου κάλεσαν και τον Τραμπ να καταθέσει. Εκείνος αρνήθηκε και κάλεσε μέσω της εφαρμογή του, Truth Social, τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν υπέρ του.

Την Πέμπτη, το σώμα ενόρκων υιοθέτησε το κατηγορητήριο που έχει καταρτιστεί εναντίον του Τραμπ. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρώην πρόεδρο δεν έχουν γίνει γνωστές.

Ντόναλντ Τραμπ: Η επόμενη ημέρα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

Οι εισαγγελείς επικοινώνησαν την Πέμπτη το βράδυ με τους δικηγόρους του Τραμπ για να ορίσουν την ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης για να ενημερωθεί επισήμως για το κατηγορητήριο εναντίον του.

Αν αρνηθεί, ενδέχεται να συλληφθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκδοθεί από την πολιτεία της Φλόριντα, όπου ζει, στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις έχει ήδη δηλώσει στο Twitter ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος, αν και το Σύνταγμα του απαγορεύει να αντιταχθεί στην έκδοση του Τραμπ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος έχει δεχθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης στην Νέας Υόρκης, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Είναι πιθανό οι δικηγόροι του Τραμπ να ξεκινήσουν μια προσπάθεια να ακυρωθεί το κατηγορητήριο εναντίον του. Αν δεν τα καταφέρουν, υπάρχουν τρία σενάρια:

  • οι κατηγορίες ενδέχεται να αποσυρθούν. Αυτό συμβαίνει συχνά και πολλές φορές συνδέεται με την ανάληψη καθηκόντων από έναν νέο εισαγγελέα. Αλλά αυτό είναι λίγο πιθανό να συμβεί στην περίπτωση του Τραμπ, με δεδομένες τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από αυτή.
  • ο κατηγορούμενος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, να δεχθεί να δηλώσει ‘ένοχος’ και να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή. Αυτό είναι ακόμη λιγότερο πιθανό, καθώς ο Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό.
  • προχωρά η δίκη. Όμως πριν τη διεξαγωγή της υπάρχουν διάφορες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι δικηγόροι του Τραμπ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να καθυστερήσουν την έναρξη της δίκης.

Δεν επηρεάζεται η υποψηφιότητά του Τραμπ

Στις ΗΠΑ ένας κατηγορούμενος ή ένας καταδικασθείς μπορεί να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση. Το Σύνταγμα προβλέπει μια εξαίρεση μόνο: για όσους έχουν συμμετάσχει σε «εξέγερση» ή «στάση» εναντίον της χώρας. Ο Τραμπ ερευνάται από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, αλλά ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του.

Οι άλλες έρευνες που γίνονται σε βάρος του είναι οι εξής:

  • Οι εκλογές του 2020 στην Τζόρτζια 

Εισαγγελέας της πολιτείας της Τζόρτζια ερευνά από το 2021 τις «απόπειρες επηρασμού των εκλογικών διαδικασιών» στην πολιτεία, τις οποίες κέρδισε με μικρό προβάδισμα ο Τζο Μπάιντεν το 2020.

Σε τηλεφωνική κλήση, η οποία δημοσιοποιήθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητεί από υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο, τον Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, να βρει σχεδόν 12.000 ψηφοδέλτια με το όνομά του.

Η Φάνι Γουίλις, εισαγγελέας της κομητείας Φόλτον που περιλαμβάνει την Ατλάντα, επιφόρτισε σώμα ενόρκων να αποφανθεί αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Αυτή κατάφερε να συλλέξει μαρτυρίες από τους συγγενείς του, ιδίως τον πρώην προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι.

Αυτό το σώμα ενόρκων συνέστησε την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πολλών προσώπων, χωρίς να αποκαλύψει αν ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται μεταξύ αυτών.

  • Τα αρχεία του Λευκού Οίκου

Εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πήρε μαζί του ολόκληρα κιβώτια με έγγραφα. Ωστόσο νόμος του 1978 υποχρεώνει όλους τους προέδρους των ΗΠΑ να μεταβιβάζουν όλα τα e-mails, τις επιστολές και τα λοιπά έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία.

Τον Ιανουάριο του 2022, επέστρεψε 15 κουτιά. Έπειτα από εξέταση, η ομοσπονδιακή αστυνομία έκρινε ότι πιθανόν να διατηρεί κι άλλα στην πολυτελή του κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο. Πράκτορες του FBI διεξήγαγαν στη συνέχεια στις 8 Αυγούστου έρευνα βάσει εντάλματος για "παρακράτηση διαβαθμισμένων εγγράφων" και "παρεμπόδιση ομοσπονδιακής έρευνας" και κατέσχεσαν άλλα τριάντα κουτιά.

  • Οι οικονομικές του υποθέσεις στη Νέα Υόρκη

Τον Ιανουάριο, ο Οργανισμός Τραμπ καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη στην καταβολή προστίμου 1,6 εκατομμυρίου δολαρίων για οικονομικές και φορολογικές απάτες, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από ποινικό δικαστήριο, ενώ ο όμιλος αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη δίκη από αστικό δικαστήριο.

Επικεφαλής της δικαιοσύνης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Λετίσια Τζέιμς, προσέφυγε κατά του Ντόναλντ Τραμπ, των παιδιών του και του Οργανισμού Τραμπ. Αυτή τους κατηγορεί ότι χειραγώγησαν "εσκεμμένα" τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου --ο οποίος περιλαμβάνει λέσχες γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία και άλλες ιδιοκτησίες-- για να εξασφαλίσουν πιο συμφέροντα δάνεια από τις τράπεζες ή για να μειώσουν τους φόρους τους.

Η Τζέιμς διεκδικεί αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της πολιτείας, όπως και να απαγορευθεί στον πρώην πρόεδρο και τους συγγενείς του να διευθύνουν εταιρείες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ