Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται η πιθανή ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο

Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται η πιθανή ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η αμερικανική δικαιοσύνη ανέβαλε, πιθανόν ως την επόμενη εβδομάδα, την ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 76χρονος, που αναμένεται να κατέβει και πάλι υποψήφιος τον Νοέμβριο του 2024, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης για την υπόθεση της καταβολής 130.000 δολαρίων, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016, σε μια πορνοστάρ, τη Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου όπως πιστεύεται να εξασφαλιστεί η σιωπή της για τις συνευρέσεις τους.

Έπειτα από πολυετή έρευνα της εισαγγελίας του Μανχάταν, ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ, δημοκρατικός αιρετός, έμοιαζε από την περασμένη εβδομάδα να ετοιμάζεται να ασκήσει ποινική δίωξη που θα ήταν ιστορική, σε βάρος του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο (Φλόριντα), προκάλεσε το Σάββατο νέα μιντιακή και πολιτική θύελλα, καταγγέλλοντας με κεφαλαία γράμματα μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει, τον Truth Social, πως θα του ασκείτο δίωξη και θα «συλλαμβανόταν» προχθές Τρίτη. Ο εισαγγελέας Μπραγκ έκτοτε παραμένει σιωπηλός. Αυτό που προεξοφλούσε ο πρώην αρχηγός του κράτους δεν συνέβη.

Για «κυνήγι μαγισσών» μιλά ο Τραμπ

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε βάρος του οποίου συνεχίζονται διάφορες έρευνες της δικαιοσύνης, διατείνεται πως δεν διέπραξε «κανένα ποινικό αδίκημα» και μιλά για νιοστή φορά περί «κυνηγιού μαγισσών» από τους δημοκρατικούς αντιπάλους του.

Στο μεταξύ, υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, έχει περιπλοκότητες. Η δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης καλείται να κρίνει αν ο κ. Τραμπ έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) και αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) καταβάλλοντας τα χρήματα στην κυρία Κλίφορντ λίγο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016, όταν κέρδισε ο ρεπουμπλικάνος.

Στόχος της δωροδοκίας φέρεται να ήταν να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που είχε μαζί της δέκα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η κατάθεση του Μάικλ Κόεν

Η έρευνα για την υπόθεση φαινόταν να επιταχύνεται την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος, πλέον εχθρός, του Ντόναλντ Τραμπ, που διεκπεραίωσε την πληρωμή στην Κλίφορντ, κατέθεσε ενώπιον του σώματος ενόρκων.

Η ηθοποιός συνεργάζεται με την εισαγγελία και με τους ενόρκους. Ο Τραμπ έχει κληθεί να καταθέσει με τη σειρά του ενώπιον του σώματος, κατά τις εφημερίδες New York Times και Washington Post.

Το κάλεσμα για διαδηλώσεις

Το Σάββατο, παρότρυνε τους οπαδούς του να «διαδηλώσουν» και τους κάλεσε στο ραντεβού των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 2024 όταν αναμένει να «ξανακερδίσει» τον Λευκό Οίκο.

Μέχρι τώρα, στο δικαστικό μέγαρο, στον Trump Tower και στο Παλμ Μπιτς δεν συγκεντρώθηκαν παρά μερικές δεκάδες άνθρωποι.

Μολαταύτα, η ανησυχία των αμερικανικών αρχών είναι πως θα δουν να επαναλαμβάνονται τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, αφού ο κ. Τραμπ, ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν και να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται πως του «έκλεψε» τη νίκη ο δημοκρατικός διάδοχός του Τζο Μπάιντεν, παρότι δεν υπάρχει κανένα πειστήριο πως διαπράχθηκε νοθεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM