Νετανιάχου: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» παρά να συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα

Νετανιάχου: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» παρά να συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε το Σάββατο ότι η χώρα του «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αν δεν καταστραφεί η Χαμάς και δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Σε δήλωσή του, επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Η πίεση προς τον Νετανιάχου αυξάνεται διαρκώς, όχι μόνο από οικογένειες των ομήρων και τους υποστηρικτές τους, αλλά και από εφέδρους και απόστρατους στρατιώτες του Ισραήλ που αμφισβητούν τη συνέχιση του πολέμου.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση του Ισραήλ για απελευθέρωση του μισού αριθμού των ομήρων με αντάλλαγμα μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά από νέο κύμα ισραηλινών επιδρομών που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σκότωσαν περισσότερους από 90 ανθρώπους σε διάστημα 48 ωρών.

Ανάμεσα στους νεκρούς των τελευταίων 48 ωρών περιλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη Γάζα. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, αρκετοί από τους οποίους σε σκηνές στην περιοχή Μουάσι, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό ως «ανθρωπιστική ζώνη».

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές στην πόλη Ράφα, ανάμεσά τους μια μητέρα και η κόρη της, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί. Αργότερα, αεροπορική επίθεση στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, δυτικά του Νουσεϊράτ, σκότωσε ακόμη ένα άτομο, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Αλ-Άουα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πάνω από το Σαββατοκύριακο σκότωσε περισσότερους από 40 μαχητές. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης στη βόρεια Γάζα, σηματοδοτώντας την πρώτη απώλεια από την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 18 Μαρτίου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ενέδρα εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούσαν ανατολικά της συνοικίας αλ-Τουφάχ στην Πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Γάζα και να διατηρήσει μόνιμες «ζώνες ασφαλείας» εντός της περιοχής, η οποία φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Από την πλευρά της, η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Παράλληλα, η Γάζα παραμένει αποκλεισμένη εδώ και έξι εβδομάδες, με απαγόρευση εισόδου τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών, γεγονός που έχει επιδεινώσει δραματικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας το τέλος του πολέμου

Το Σάββατο το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των ομήρων. Ο πρώην όμηρος Όμερ Σεμ Τοβ, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, δήλωσε:

«Κάντε αυτό που έπρεπε να είχατε κάνει εδώ και καιρό. Φέρτε τους πίσω, όλους. Και με μία συμφωνία. Αν αυτό σημαίνει να σταματήσει ο πόλεμος, τότε ας σταματήσει ο πόλεμος».

Νετανιάχου: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» παρά να συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα Facebook Twitter
Πολίτες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας το τέλος του πολέμου και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας / Φωτ: EPA, αρχείου

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Διεθνή / Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Τα πτώματα των 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο - Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη αλλά αναφέρει ότι 6 από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM