Πάπας Λέων ο 14ος: Ποιος είναι ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας

Ρόμπερτ Πρέβοστ: Ποιος είναι ο πρώτος Αμερικανός πάπας στην ιστορία Facebook Twitter
Ο νέος Πάπας/ ΕΡΑ
0

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εξελέγη Αμερικανός Πάπας. Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ, καταγόμενος από το Σικάγο, εξελέγη σήμερα στον παπικό θρόνο, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον και έντονο συμβολισμό για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο 69χρονος Πρέβοστ, που μέχρι πρότινος ηγείτο του ισχυρού Δικαστηρίου για τους Επισκόπους (Dicastery for Bishops), έχει διαγράψει μια πολύπλευρη πορεία με βαθιά εμπειρία στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στο Περού, όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών ως ιεραπόστολος και επίσκοπος. Διαθέτει διπλή υπηκοότητα -αμερικανική και περουβιανή- και είναι γνωστός για το χαμηλό προφίλ, την πνευματικότητα και την κοινωνική του ευαισθησία.

Τα χρόνια του Πρέβοστ στο Περού ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση της ποιμαντικής του προσέγγισης, του στυλ ηγεσίας και της εμπειρογνωμοσύνης του στη διακυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας, επηρεάζοντας άμεσα την άνοδό του σε καίριες θέσεις στην ιεραρχία και τελικά την εκλογή του ως Πάπα. Το έργο του στο Περού διαμόρφωσε τις απόψεις του για την κοινωνική δικαιοσύνη κυρίως μέσω της άμεσης ποιμαντικής του εμπειρίας σε ένα πλαίσιο ιεραποστολής που χαρακτηριζόταν από φτώχεια και κοινωνικές προκλήσεις, Η μακροχρόνια ιεραποστολική του υπηρεσία εκεί περιελάμβανε τη διακονία σε περιθωριοποιημένες κοινότητες, γεγονός που πιθανότατα ενίσχυσε την ευαισθητοποίησή του για τις κοινωνικές αδικίες και την ανάγκη για ποιμαντική φροντίδα με προσοχή στους φτωχούς και ευάλωτους.

 

O νέος Πάπας, κατέχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Villanova, μεταπτυχιακό στη Θεολογία από την Καθολική Θεολογική Ένωση στο Σικάγο και ανώτερα πτυχία στο Κανονικό Δίκαιο από το Ποντιφικό Κολέγιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη. Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι γνωστός για τη στενή ευθυγράμμισή του με τις απόψεις του Πάπα Φραγκίσκου και για το διακριτικό αλλά αποτελεσματικό στυλ ηγεσίας του Στενοί συνεργάτες και πρώην συμφοιτητές του, τον περιγράφουν ως έναν «ήρεμο, εξαιρετικά ευφυή και συμπονετικό ηγέτη». Οι δυο τους ήταν συμμαθητές στο Catholic Theological Union του Σικάγο από το 1978 έως το 1982 και συνεργάστηκαν ξανά στη Ρώμη τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Η εκλογή του Πρέβοστ αντικατοπτρίζει τη στροφή της Καθολική Εκκλησίας προς έναν περισσότερο παγκόσμιο και συμπεριληπτικό χαρακτήρα, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει τη γενική κατεύθυνση του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, με έμφαση στους φτωχούς, τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και τον κοινωνικό διάλογο.

«Είναι ένας άνθρωπος που αφουγκράζεται τους ανθρώπους και πιστεύει ότι όλοι πρέπει να έχουν φωνή» είχε δηλώσει ο Πάπας Φραγκίσκος σε δηλώσεις του. «Το ύφος ηγεσίας του είναι σταθερό, ήρεμο και με ξεκάθαρη καθοδήγηση» είχε πει χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προήδρευσε μιας από τις πιο επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Φραγκίσκος, όταν πρόσθεσε τρεις γυναίκες στο μπλοκ ψηφοφορίας που αποφασίζει ποιες υποψηφιότητες επισκόπων θα προωθηθούν στον Πάπα. Στις αρχές του 2025, ο Φραγκίσκος έδειξε και πάλι την εκτίμησή του διορίζοντας τον Prevost στην ανώτερη βαθμίδα των καρδιναλίων, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν τουλάχιστον η επιλογή του Φραγκίσκου σε οποιοδήποτε μελλοντικό κονκλάβιο.

Η εκλογή του Πρέβοστ έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια Καθολική Εκκλησία, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, από τις κοινωνικές ανισότητες μέχρι τη θέση της πίστης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ιστορική αυτή επιλογή επιβεβαιώνει ότι το μέλλον της Εκκλησίας μπορεί να διαμορφώνεται όχι μόνο από την παράδοση της Ρώμης, αλλά και από τις φωνές της Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ