Nέος κοροναϊός στην Κίνα: Τρίτος θάνατος - Η επιδημία εξαπλώθηκε σε δύο ακόμα πόλεις

Nέος κοροναϊός στην Κίνα: Τρίτος θάνατος - Η επιδημία εξαπλώθηκε σε δύο ακόμα πόλεις Facebook Twitter
Φωτογραφία EPA
0

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ακόμη έναν θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά, και σχεδόν 140 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, παρόμοιου με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ).

Στη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός, καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 136 κρούσματα, άλλα δύο εντοπίστηκαν στο Πεκίνο — για πρώτη φορά — και ένα στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Οι αρχές ανησυχούν για περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενόψει των εορτασμών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, που συνοδεύονται από μία εβδομάδα αργία. Από τις 24 Ιανουαρίου, αμέτρητοι Κινέζοι θα ταξιδέψουν με την ευκαιρία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στο εξωτερικό.

Ως χθες βράδυ, στη Βουχάν είχαν καταγραφεί με βάση τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών συνολικά 198 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των τριών θανατηφόρων. Περίπου 170 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 25 θεραπεύτηκαν, σύμφωνα με τη δημοτική επιτροπή υγείας της Βουχάν. Εκτός Κίνας, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στην Ταϊλάνδη, ένα στην Ιαπωνία ένα στην Ταϊλάνδη. Στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους που είτε ζουν μόνιμα στη Βουχάν είτε επισκέφθηκαν την πόλη.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές, η ασθενής είναι μια 35χρονη Κινέζα η οποία αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσόν την Κυριακή. Τέθηκε σε απομόνωση με την άφιξή της στη χώρα διότι εμφάνιζε συμπτώματα, ιδίως υψηλό πυρετό, διευκρίνισαν τα κορεατικά Κέντρα στο δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν χθες ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου ιού. Οι υγειονομικές αρχές σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ανακοινώνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων.


Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βουχάν ανακαλεί μνήμες της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM