Νέες διαδηλώσεις στη Ρωσία υπέρ του Ναβάλνι - 261 άτομα υπό κράτηση

Νέες διαδηλώσεις στη Ρωσία υπέρ του Ναβάλνι - 261 άτομα υπό κράτηση Facebook Twitter
Νέες διαδηλώσεις στη Ρωσία υπέρ του Ναβάλνι - Επί ποδός η αστυνομία, υπό κράτηση 261 άτομα (EPA)
0

Οι ρωσικές αρχές έκλεισαν σταθμούς του μετρό και περιορίζουν τις μετακινήσεις στη Μόσχα πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις σήμερα για τη στήριξη στον Αλεξέι Ναβάλνι.

Πολλά εστιατόρια και καταστήματα στο κέντρο της πόλης θα είναι κλειστά ενώ θα πραγματοποιούνται και εκτροπές της κυκλοφορίας.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα πάνω από 4.000 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Σήμερα, αναμένονται μαζικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, παρά τις νέες προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Ήδη η ρωσική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 261 ανθρώπους σε διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα χωρίς σχετική άδεια σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις.

Ορισμένοι στενοί συνεργάτες του Ναβάλνι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την προηγούμενη εβδομάδα και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του και της ακτιβίστριας των Pussy Riot, Maria Alyokhina, τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο επικεφαλής συντάκτης ρωσικής ιστοσελίδας που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, Sergei Smirnov, συνελήφθη επίσης έξω από το σπίτι του το Σάββατο.

Την κράτησή του, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα, καταδικάζουν πολλοί συνάδελφοί του δημοσιογράφοι.

Τη ίδια ώρα στη Μόσχα, η αστυνομία φέρεται να αγωνίζεται να βρει χώρο στη φυλακή για τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Επτά σταθμοί του μετρό θα κλείσουν τη Μόσχα και η κίνηση των πεζών θα είναι περιορισμένη στο κέντρο της πόλης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Διαμαρτυρίες αναμένονται επίσης σε άλλες περιοχές της χώρας, παρά τις θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και στους -52C.

Στην πόλη του Βλαντιβοστόκ, στα ανατολικά της Ρωσίας, η ομάδα του Ναβάλνι λέει ότι δεν έχουν υπάρξει ανάλογες διαδηλώσεις με αυτές του περασμένου Σαββάτου, για πάνω από μία δεκαετία.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τους υπαλλήλους κρατικής ασφάλειας για την δηλητηρίασή του, υπό τις εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο αρνείται τη συμμετοχή και αμφισβητεί το συμπέρασμα, από ειδικούς στη Δύση , ότι χρησιμοποιήθηκε η ουσία Νόβιτσοκ.

Με πληροφόιρες του BBC/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ