Το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της συνθήκης «έκτακτης ανάγκης» που επέτρεπε στα νοσοκομεία να επαναχρησιμοποιήσουν τις ιατρικές μάσκες N95, έκανε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

 

Οι ΗΠΑ είχαν αναγκαστεί να εκδώσουν οδηγίες για απολύμανση και επαναχρησιμοποίηση των εν λόγω μασκών. Μάλιστα, είχε καταγραφεί και τεράστια έλλειψη των N95, η οποίες είναι συνήθως σχεδιασμένες να πετιούνται μετά από κάθε χρήση.

 

Τώρα οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ λένε ότι έχουν τεράστια πλεονάσματα μασκών προς πώληση και τα νοσοκομεία φέρεται να έχουν αποθέματα τριών έως 12 μηνών. Η κυβέρνηση επισημαίνει στα νοσοκομεία και στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πως πρέπει να επιστρέψουν στη χρήση μίας μάσκας ανά ασθενή.

 

«Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει τη αλλαγή των κανόνων του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Οργανισμός που εξέδωσε νέες οδηγίες. Η επιστολή δεν είναι προς το παρόν τελεσίδικη, με τα νοσοκομεία να μπορούν ακόμη, νόμιμα, να αποστειρώνουν και να επαναχρησιμοποιούν τις Ν95. Ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες, ο FDA θα εκδώσει ενημερωμένες οδηγίες και θα απαιτήσει από τα νοσοκομεία να επανέλθουν στη ορθή χρήση.

 

«Η απολύμανση ήταν καθαρά μια έσχατη λύση, ένα ακραίο μέτρο», δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού, ενώ η Εθνική Ένωση Νοσηλευτών, χαρακτηρίζει τη νέα καθοδήγηση ως «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».