Ναυάγιο σκάφους των ναζί διαρρέει ακόμα τοξικά χημικά στη θάλασσα

Ναυάγιο σκάφους των ναζί διαρρέει ακόμα τοξικά χημικά στη θάλασσα Facebook Twitter
Το ναυάγιο στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας - Φωτ.: Flanders Marine Institute (LiveScience)
0

Το ναυάγιο ενός ναζιστικού περιπολικού σκάφους που βυθίστηκε από βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη στη Βόρεια Θάλασσα το 1942 εξακολουθεί να διαρρέει επικίνδυνες χημικές ουσίες στη θάλασσα 80 ολόκληρα χρόνια μετά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου στο περιοδικό Frontiers in Marine Science αποδεικνύει ότι η ρύπανση που προκαλείται από το ιστορικό ναυάγιο επηρεάζει τη μικροβιολογία και τη γεωχημεία του πυθμένα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χιλιάδες ακόμη ναυάγια του Β' Παγκοσμίου στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσαν να μολύνουν επίσης το θαλάσσιο περιβάλλον. 

«Τα βαρέα μέταλλα μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές. Η ίδια η μεταλλική κατασκευή στο εσωτερικό του ναυαγίου μπορεί να είναι πηγή μεταλλικών ιόντων, μαζί με τα καύσιμα, τα χρώματα και τα λιπαντικά», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής του προγράμματος Maarten De Rijcke, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών της Φλάνδρας στο Βέλγιο. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η θαλάσσια ζωή προσαρμόζεται στο ναυάγιο, με ορισμένα βακτήρια να μασουλούν ενδεχομένως τα υπολείμματα του βυθισμένου πλοίου. 

Ο De Rijcke δήλωσε ότι το ναυάγιο του V-1302 John Mahn επιλέχθηκε για τη μελέτη επειδή η θέση του στη Βόρεια Θάλασσα παρέχει μέσες υδρολογικές συνθήκες για τις ακτές της Φλάνδρας. Παράλληλα, βρίσκεται μακριά από τις γραμμές ναυσιπλοΐας, με καλή ορατότητα και σε προσιτό βάθος ενώ ήταν γνωστό ότι περιείχε πυρομαχικά, τα οποία είχαν καταγραφεί από δύτες.

Ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του ήθελαν να μάθουν αν τέτοια ναυάγια εξακολουθούν να επηρεάζουν τις μικροβιακές κοινότητες και τα περιβάλλοντα ιζήματα του βυθού όπου βρίσκονται.

Το John Mahn ήταν μια γερμανική αλιευτική μηχανότρατα όταν καθελκύστηκε το 1927, αλλά μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 επιτάχθηκε από το γερμανικό ναυτικό και έγινε περιπολικό σκάφος, με την ονομασία V-1302. Το σκάφος βυθίστηκε από βρετανικά βομβαρδιστικά κατά τη διάρκεια μάχης, στις 12 Φεβρουαρίου 1942. Συνολικά, 12 άτομα από το πλήρωμα σκοτώθηκαν ενώ 26 ακόμα διασώθηκαν από παραπλέοντα γερμανικά πλοία. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM
Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» για τα social media

Διεθνή / Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» στα social media

Ομάδες διάσωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους ρισκάρουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να βρουν τα ειδυλλιακά secret spots των social, μόνο και μόνο για ένα κλικ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Διεθνή / Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ασυνήθιστη κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι υπάρχει πραγματικός λιμός στη Γάζα, παρά τις ισχυρισμούς του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM