ΝΑΤΟ: Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών μετά την οργή από τα σχόλια του Μακρόν

ΝΑΤΟ: Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών μετά την οργή από τα σχόλια του Μακρόν Facebook Twitter
EPA
0

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά την οργή που προκάλεσαν τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό».

Ειδικότερα, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και φαίνεται ότι θα επισκιαστεί από τις δηλώσεις Μακρόν. Σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν  Ιβ Λεντριάν θα πρέπει να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ωστόσο χθες Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε ότι χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός του ΝΑΤΟ, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «υπερβολικά» τα σχόλια του Γάλλου προέδρου.

Ο Μάας αναμένεται να προτείνει στη σημερινή σύνοδο την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο που το ΝΑΤΟ συντονίζει την πολιτική του, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ κατηγόρησε ανοικτά τον Μακρόν ότι θέλει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ. 

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε κατά ενός τέτοιου σχεδίου. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη Συμμαχία, όχι να την αποδυναμώσουμε», τόνισε χθες Τρίτη ο Στόλτενμπεργκ. «Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από τις διατλαντικές σχέσεις. Αν απομακρύνουμε τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, διχάζουμε την ΕΕ και την αποδυναμώνουμε», πρόσθεσε. «Είναι προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας να ανήκει σε μια ισχυρή συμμαχία», κατέληξε.

Το Παρίσι είναι απομονωμένο. «Ο Μακρόν δεν βρήκε συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ στις σφοδρές επικρίσεις του», επεσήμανε εκπρόσωπος μίας χώρας συμμάχου της Γαλλίας. Καμία στήριξη και στην πρότασή του για αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Όμως η δυσαρέσκεια της Γαλλίας, μία από τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτει πυρηνικά όπλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Μεταβαίνω στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσω με τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να κατανοήσω καλύτερα το μήνυμά του και τους λόγους πίσω από αυτό», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. «Όταν έχουμε διαφορές, το καλύτερο είναι να τις συζητάμε», υπογράμμισε.

Με ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM