Η NASA ανακοίνωσε τα καλά νέα πως, δηλαδή, η Γη δεν απειλείται από έναν συγκεκριμένο αστεροειδή, τουλάχιστον για τον επόμενο αιώνα.

 

Η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι νέες παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια απέκλεισαν κάθε πιθανότητα ο Apophis να χτυπήσει τη Γη το 2068.

 

Αυτός είναι ο ίδιος διαστημικός βράχος των 340 μέτρων, που υποτίθεται ότι θα πλησίαζε απειλητικά τη Γη το 2029 και ξανά το 2036.

 

Ωστόσο, η NASA απέκλεισε κάθε τέτοια πιθανότητα πριν από λίγο καιρό. Εκκρεμούσε μόνο, η πιθανότητα προσέγγισης το 2068.

 

Ο αστεροειδής Apophis εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004, αλλά τώρα είναι και επίσημα εκτός της λίστας των επικίνδυνων αστεροειδών της NASA.

 

«Η πιθανή απειλητική προσέγγιση του 2068 δεν είναι πλέον στη σφαίρα της πιθανότητας και οι υπολογισμοί μας δεν δείχνουν κίνδυνο για, τουλάχιστον, τα επόμενα 100 χρόνια», δήλωσε ο Davide Farnocchia από το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων της Γης στη NASA.

 

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τροχιά του Apophis γύρω από τον Ήλιο χάρη στις παρατηρήσεις από τα ραντάρ νωρίτερα αυτό το μήνα.

 

O Apophis θα φτάσει σε απόσταση 32.000 χλμ στις 13 Απριλίου 2029, επιτρέποντας στους αστρονόμους να ρίξουν μια καλύτερη ματιά.

 

«Όταν άρχισα να δουλεύω με αστεροειδείς μετά το κολέγιο, ο Apophis ήταν από τα πρώτα ονόματα στους επικίνδυνους αστεροειδείς», δήλωσε ο Farnocchia.

 

«Υπάρχει μια ορισμένη αίσθηση ικανοποίησης, που τον βλέπω να αφαιρείται από τη λίστα κινδύνων» πρόσθεσε.

 

 

Με πληροφορίες της NASA/AP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr