Να πώς ο Αμπράμοβιτς πήρε την έγκριση για την ανέγερση του παλατιού στο Upper East Side

Να πώς ο Αμπράμοβιτς πήρε την έγκριση για την ανέγερση του παλατιού στο Upper East Side Facebook Twitter
Όλο αυτό στοίχισε στον Αμπράμοβιτς περί τα 78 εκ. δολάρια και φυσικά τον έχρισε περήφανο ιδιοκτήτη των τριών οικημάτων και ενός μεγάλου κομματιού του οικοδομικού μπλοκ. Δυστυχώς για εκείνον, όμως, δεν ήταν εύκολο να συνδεθούν με κάποιο τρόπο τα αρχοντικά 11, 14 και 15 σε ένα ενιαίο συγκρότημα πολυτέλειας. Αλλά όταν υπάρχει θέληση (και χρήματα), όλα γίνονται.
0

Σε εξαιρετικά καλό δρόμο βρίσκεται η… προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, να προσχωρήσει στις τάξεις της ελίτ της Νέας Υόρκης με μία σειρά από γιγάντιες πολυτελείς επαύλεις. Πριν από λίγο καιρό, ο ιδιοκτήτης της Chelsea είχε προχωρήσει στην αγορά τριών μεγάλων οικημάτων, προκειμένου από την ένωση τους, να προκύψει μία θηριώδης έπαυλη στο Upper East Side. Πρόκειται για ένα μάλλον ιντριγκαδόρικο όραμα που πρακτικά ενώνει τρία αρχοντικά της 75ης Λεωφόρου σε ένα υπερμέγεθες συγκρότημα, επενδεδυμένο με γυαλί και εξοπλισμένο με πισίνα και άλλες ανέσεις.

Και πώς ο Αμπράμοβιτς απέσπασε τελικά την έγκριση για ένα φαινομενικά άπιαστο όνειρο; Το αίτημα του για να οικοδομήσει έναν ανακτορικό δρόμο με πραγματικά παλάτια που θα θύμιζαν παλιές χρυσές εποχές σε στιλ μπαρόκ είχε κατατεθεί από ήδη από τον Οκτώβριο του 2014, όταν εξαγόρασε τρία αρχοντικά επί της συγκεκριμένης λεωφόρου και με ξεχωριστά – για το καθένα – συμφωνητικά εξαγοράς. Όλο αυτό στοίχισε στον Αμπράμοβιτς περί τα 78 εκ. δολάρια και φυσικά τον έχρισε περήφανο ιδιοκτήτη των τριών οικημάτων και ενός μεγάλου κομματιού του οικοδομικού μπλοκ. Δυστυχώς για εκείνον, όμως, δεν ήταν εύκολο να συνδεθούν με κάποιο τρόπο τα αρχοντικά 11, 14 και 15 σε ένα ενιαίο συγκρότημα πολυτέλειας.  Αλλά όταν υπάρχει θέληση (και χρήματα), όλα γίνονται.

Θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο από την πλευρά της επιτροπής να επιτρέψει μία τέτοια εκτεταμένη κατεδάφιση στο ιστορικό κέντρο

Το πρόβλημα ξεκινούσε από το ότι τα αρχοντικά βρίσκονταν στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Upper East Side, κάτι το οποίο σήμαινε ότι ο Αμπράμοβιτς έπρεπε να φέρει εις πέρας το συναρπαστικό κομμάτι της συνεννόησης του με την καταφανώς άστατη σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Επιτροπής Διατηρητέων Μνημείων. Εν τω μεταξύ ο Αμπράμοβιτς και οι αρχιτέκτονες του ολοκλήρωναν τα σχέδια ένωσης των τριών αρχοντικών στην σούπερ έπαυλη των ονείρων του. Σχέδια συνολικής αξίας 6 εκ. δολαρίων για να είμαστε απολύτως ακριβείς, συμπεριλαμβανομένου σε αυτά και ενός αυλόγυρου περίπου 30 ποδών.

Να πώς ο Αμπράμοβιτς πήρε την έγκριση για την ανέγερση του παλατιού στο Upper East Side Facebook Twitter
Ρόμαν Αμπράμοβιτς,

Αυτή η αρχική πρόταση απορρίφθηκε από Υπουργείο Υποδομών και Κτηρίων, καθώς τα σχέδια του Αμπράμοβιτς προέβλεπαν τη δημιουργία μίας τεράστιας έπαυλης 18.255 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα και όπως ήταν φυσικό η Επιτροπή Διατηρητέων δεν ενθουσιάστηκε ακριβώς με το όλο πρότζεκτ, που ο μεγιστάνες και οι αρχιτέκτονες του παρουσίασαν τον Απρίλιο. Βασικά, δεν ενθουσιάστηκαν με τις αλλαγές που επιθυμούσε να κάνει στην πρόσοψη των κτηρίων και γι’ αυτό ενημερώθηκε – μαζί με τους συνεργάτες του – να επανέλθουν με άλλη πρόταση.

«Θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο από την πλευρά της επιτροπής να επιτρέψει μία τέτοια εκτεταμένη κατεδάφιση στο ιστορικό κέντρο», εξηγούσε πριν από λίγο καιρό εκπρόσωπος της επιτροπής στον Οbserver, όταν ακόμη ο Αμπράμοβιτς αποδυόταν σε αγώνες… εξαγοράς κτηρίων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το σχέδια του δεν ήταν να κατεδαφίσει και να επανοικοδομήσει.

Από την πλευρά του, ο Steven Wang, αρχιτέκτονας του μεγιστάνα, δεν έδειξε να απογοητεύεται από την απροθυμία της επιτροπής. Αντιθέτως, υπέβαλε νέα σχέδια, με διεθνή αρχιτεκτονικά στάνταρντ και –αλληλούια! – η επιτροπή ενέκρινε την τροποποιημένη αρχιτεκτονική πρόταση. Πλέον, ο δισεκατομμυριούχος βαδίζει μακάριος προς το όνειρο μίας σούπερ έπαυλης και όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται, ίσως και να ακολούθησε τις συμβουλές του “Observer” που καιρό τώρα τον παρότρυνε να παίρνει… μαθήματα από τον επίσης δισεκατομμυριούχο, Michael Bloomberg: και αυτός χτίζει το δικό του αρχιτεκτονικό όνειρο στο Upper East Side, λίγα τετράγωνα πιο κάτω…

Άλλωστε, δεν είναι ο μοναδικός -  ο Αμπράμοβιτς – που κυνηγά ένα τέτοιο όραμα αρχιτεκτονικού μεγαλείου. Έχουν προηγηθεί οι οικίες της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ με τον Μάθιου Μπρόντερικ και φυσικά η Μαντόνα με τα παρόμοιας αισθητικής παλάτια τους.

Ας σημειωθεί, ότι η αρχική πρόταση που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο από τον μεγιστάνα, περιλάμβανε την ανακαίνιση μίας εκ των προσόψεων των αρχοντικών που απέκτησε στο στιλ των αρχιτεκτονημάτων της Βασίλισσας Άννας. Η κυρία είσοδος θα βρίσκεται στον αριθμό 13 της 75ης Λεωφόρου και μάλιστα με κατακόρυφο κήπο και φυσικά την πισίνα που τόσο πολύ ήθελε ο Αμπράμοβιτς.

Για τον άντρα που κατέχει το δεύτερο σε μέγεθος γιοτ στον κόσμο – το Eclipse– μοιάζει απολύτως λογικό να θέλει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ