Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εισάγει νόμο για να τερματιστεί η κατάχρηση σε περιπτώσεις κηδεμονίας

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εισάγει νόμο για τον τερματισμό της κατάχρησης της κηδεμονίας Facebook Twitter
EPA
0

Ο αγώνας της Μπρίτνεϊ Σπίαρς για τον τερματισμό της κηδεμονίας της αποτέλεσε έμπνευση για νέoνομοσχέδιο από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Ο νόμος περί ελευθερίας και δικαιώματος χειραφέτησης επιτρέπει σε ένα άτομο που δεσμεύεται από μια συντηρητική κηδεμονία να υποβάλει αίτηση για αντικατάσταση του κηδεμόνα-που έχει διοριστεί από το δικαστήριο,- από δημόσιο κηδεμόνα, μέλος της οικογένειας ή ιδιώτη χωρίς να χρειάζεται η απόδειξη κακοδιαχείρησης.

Το νομοσχέδιο, που εισήχθη από την Ρεπουμπλικανή Nancy Mace και Δημοκρατικό Charlie Crist, περιλαμβάνει κρατική χρηματοδότηση για τους εργαζομένους στην υπόθεση εποπτείας των κηδεμόνων. Οι πολιτείες, που αποδέχονται τα χρήματα θα απαιτούν από τους υπαλλήλους και τους δημόσιους κηδεμόνες να γνωστοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις κηδεμονίες.

«Οι καταχρηστικές κηδεμονίες μπορεί να είναι ένας ατελείωτος εφιάλτης. Δεν γνωρίζουμε πόσα άτομα κρατούνται αιχμάλωτα παρά τη θέλησή τους στο πλαίσιο του συστήματος αυτού της κηδεμονίας», δήλωσε ο Crist. «Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Μπρίτνεϊ θα απελευθερωθεί μαζί με αμέτρητο αριθμό ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες που κακοποιούνται και είναι θύματα εκμετάλλευσης».

»Το να βλέπεις μια γυναίκα όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς να της αφαιρούνται τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα υπό το πρόσχημα της «προστασίας» θα πρέπει να κριθεί παράνομο», δήλωσε η Mace.

Τον Ιούνιο, η Σπίαρς υπέβαλε έφεση σε δικαστήριο του Λος Άντζελες για να τερματίσει την κηδεμονία, που δίνει το δικαίωμα στον πατέρα της να ελέγχει την προσωπική της ζωή, την καριέρα και τα οικονομικά της από το 2008.

Στην φορτισμένη συναισθηματικά κατάθεσή της, είπε ότι είχε αναγκαστεί να εργάζεται παρά τη θέλησή της ενώ επισήμανε ότι δεν της επιτρεπόταν να παντρευτεί και να αφαιρέσει το σπιράλ, προκειμένου να κάνει παιδιά.

Κατηγόρησε τον πατέρα της, Τζέιμι Σπίαρς, συν-κηδεμόνα της για κατάχρηση και είπε ότι αυτός και η ομάδα πίσω από την κηδεμονία πρέπει να βρεθούν στην φυλακή.

Σε απάντηση, ο Τζέιμι Σπίαρς υπέβαλε έγγραφα που φέρεται να μην είχε καμία εξουσία επί των προσωπικών υποθέσεων της κόρης του για σχεδόν δύο χρόνια και ζήτησε από το δικαστήριο να διερευνήσει τις «σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την καταναγκαστική εργασία, την καταναγκαστική ιατρική θεραπεία, την ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη και τους περιορισμούς στα προσωπικά της δικαιώματα».

Στις 30 Ιουνίου, ένας δικαστής απέρριψε αίτημα για απομάκρυνση του Τζέιμι Σπίαρς από την κηδεμονία της 39χρονης ποπ σταρ. 

Η Σπίαρς κέρδισε, ωστόσο, μια μικρή νίκη την περασμένη εβδομάδα, όταν το δικαστήριο της επέτρεψε να ορίσει τη δική της εκπροσώπηση για πρώτη φορά στην ιστορία του διακανονισμού της. Ο Mathew Rosengart, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που έχει εκπροσωπήσει τον Steven Spielberg και τον Sean Penn, αντικατέστησε τον δικηγόρο της.

Στις 20 Ιουλίου, ο Rosengart είπε ότι εργάζεται «επιθετικά και ταχέως» για να απομακρύνει τον  Τζέιμι Σπίαρς από τη θέση του κηδεμόνα «εκτός εάν παραιτηθεί πρώτος».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ