«Μπορούμε να ζούμε ειρηνικά»: Το νέο μήνυμα του Πάπα εν μέσω διαμάχης με τον Τραμπ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ Facebook Twitter
Φωτ. Getty Images
0

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Βατικανό σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν πήρε νέα τροπή την Τετάρτη, όταν ο Πάπας Λέων απηύθυνε μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, μετά από τις τελευταίες επιθετικές δηλώσεις του Λευκού Οίκου.

Η ένταση κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να αμφισβητεί δημόσια τις θεολογικές θέσεις του Πάπα, αφήνοντας αιχμές ότι δεν κατανοεί τη φύση του πολέμου.

Μιλώντας σε εκδήλωση του οργανισμού Turning Point USA στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ο Βανς διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο Πάπας να υποστηρίζει ότι «ο Θεός δεν είναι ποτέ με την πλευρά εκείνων που κρατούν το σπαθί».

«Ήταν ο Θεός στο πλευρό των Αμερικανών που απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος;» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο Πάπας οφείλει να είναι «προσεκτικός» όταν εκφράζεται για θεολογικά ζητήματα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Βανς είχε καλέσει τον Πάπα να περιοριστεί σε «ζητήματα ηθικής», μετά από ανάρτηση του στην πλατφόρμα X, όπου κατήγγειλε τον πόλεμο ΗΠΑ- Ισραήλ στο Ιράν.

Στην ανάρτησή του, ο Πάπας είχε γράψει χαρακτηριστικά πως «Ο Θεός δεν ευλογεί καμία σύγκρουση. Όποιος είναι μαθητής του Χριστού, του Άρχοντα της Ειρήνης, δεν στέκεται ποτέ στο πλευρό όσων κρατούν το σπαθί ή ρίχνουν βόμβες».



Η απάντηση του Πάπα: ενότητα, διάλογος και σεβασμός

Κατά τη διάρκεια πτήσης προς το Καμερούν, στο πλαίσιο 11ήμερης περιοδείας στην Αφρική, ο Πάπας Λέων απέφυγε να απαντήσει άμεσα στις δηλώσεις Βανς ή στις προσβολές του Τραμπ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «αδύναμο» και «απαίσιο».

Ωστόσο, έδωσε έμφαση στη σημασία της ενότητας, αντλώντας έμπνευση από τον Άγιο Αυγουστίνο, τον οποίο επισκέφθηκε στην αρχαία πόλη Ιππώνα.

Ο Ποντίφικας τόνισε ότι το μήνυμα του Αγίου Αυγουστίνου για αναζήτηση της αλήθειας και του Θεού παραμένει επίκαιρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ενότητα μεταξύ όλων των λαών και σεβασμό παρά τις διαφορές». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, σημειώνοντας ότι, παρά τις θρησκευτικές διαφορές, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

«Μπορούμε να ζούμε μαζί ειρηνικά», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος και η κατανόηση αποτελούν βασικά εργαλεία για την επίλυση συγκρούσεων.


Δύο αντίθετες προσεγγίσεις και πολιτικές αντιδράσεις

Η στάση του Πάπα έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη του Τραμπ, ο οποίος συνέχισε τις επιθέσεις μέσω της πλατφόρμας Truth Social, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η ανάρτηση μιας «βλάσφημης» εικόνας που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία παρουσιαζόταν ως μορφή παρόμοια με τον Ιησού Χριστό, μία εικόνα που τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει μετά από έντονες αντιδράσεις.

Παράλληλα, στη Ρώμη, πολίτες, επιχειρηματίες και επισκέπτες φαίνεται να στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Πάπα, ενισχύοντας τη θέση του Βατικανού στη διαμάχη.

Το μήνυμα του Πάπα παραμένει σαφές: σε έναν κόσμο γεμάτο εντάσεις, η ειρήνη και η συνύπαρξη δεν είναι απλώς ιδανικά, είναι αναγκαιότητα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM