Μπόρις Τζόνσον: Ανακαίνιση με «χρυσή ταπετσαρία» στην Ντάουνινγκ Στριτ - Βάσιμες ενδείξεις για αδίκημα

Wallpaper-gate Facebook Twitter
EPA
0

Η βρετανική εκλογική επιτροπή ξεκίνησε σήμερα επίσημη έρευνα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανική εκλογική επιτροπή υποστηρίζει πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για να υποπτεύεται ότι ίσως διαπράχθηκε αδίκημα. Την ίδια ώρα το θέμα απασχολεί όλο και μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι πλήρωσε ο ίδιος για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν έκανε την πληρωμή στην αρχή. Οκτώ ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές σε όλη την Αγγλία καθώς και τις εκλογές για τις τοπικές συνελεύσεις σε Ουαλία και Σκοτία, ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά ισχυρισμών σχεδόν για τα πάντα, από τη συγκεχυμένη αρχική διαχείριση της κρίσης της COVID-19 μέχρι το ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαρροές που γίνονται από το γραφείο του.

Η έρευνα θα εξακριβώσει εάν οι όποιες συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα εμπίπτουν εντός του καθεστώτος που ρυθμίζεται από την επιτροπή και εάν τέτοιου είδους χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται. Εάν διαπιστώσει ότι τελέσθηκε αδίκημα - και ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις - τότε η επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να παραπέμψει την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές.  

«Το κόστος έχει ξεφύγει»

«Το κόστος έχει ξεφύγει, η Κάρι αγοράζει χρυσή ταπετσαρία», φέρεται να είπε εκνευρισμένος σε συμβούλους του, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail. Και όταν οι σύμβουλοί του τον ρώτησαν πόσο κοστίζει εκείνος απάντησε: «Δεκάδες χιλιάδες . Δεν το αντέχει η τσέπη μου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το θέμα προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ της μνηστής του Τζόνσον και της διευθύντριας του «Cabinet Office» Έλεν Μακναμάρα, την αποχώρηση της οποίας φέρεται να ζήτησε η Κάρι Σίμοντς όταν η διευθύντρια του γραφείου δεν δέχθηκε να δώσει το υπόλοιπο ποσό για το διαμέρισμα. Ο ετήσιος πρωθυπουργικός μισθός του Τζόνσον ανέρχεται σε 150 χιλιάδες λίρες.  

Όπως υποστηρίζει η «Daily Mail», στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 ο Τζόνσον συζήτησε τα οικονομικά του προβλήματα στη Ντάουνινγκ Στριτ με τον Λόρδο Γκόλντσμιθ. Ο διορισμός της αρραβωνιαστικιάς του Τζόνσον ως διευθύντριας επικοινωνίας μιας οργάνωσης προστασίας της άγριας πανίδας ενίσχυσε το ταμείο της οικογένειας Τζόνσον.

Η αντίδραση του πρώην κορυφαίου συμβούλου του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς να χρησιμοποιηθούν χρήματα δωρητών για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας ήταν ένας από τους λόγους για την απομάκρυνσή του τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες»

Ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα για την ανακαίνιση, εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Ο Τζόνσον λαμβάνει κάθε χρόνο κονδύλι ύψους 30.000 λιρών που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες για τη συντήρηση και την επίπλωση της επίσημης κατοικίας του, αλλά όποιο επιπλέον ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο.

Υπουργοί έχουν πει ότι ο Τζόνσον έχει καλύψει ο ίδιος το κόστος των εργασιών, αλλά είναι ασαφές πότε κατέβαλε τα χρήματα και εάν η ανακαίνιση, που φέρεται να κόστισε 200.000 λίρες  χρηματοδοτήθηκε αρχικά από κάποιου είδους δάνειο. Με βάση τους κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων, ο Τζόνσον έπρεπε να το είχε δηλώσει.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι εάν τα κεφάλαια προήλθαν αρχικά από κάποιον υποστηρικτή του Συντηρητικού Κόμματος, τότε αυτό θα δημιουργούσε ζήτημα άσκησης επιρροής.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Daily Mail

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Διεθνή / Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Η διάταξη που αλλάζει το καθεστώς, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για περιπτώσεις αξιώσεων επιστροφών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ