Το Μπαγκλαντές υιοθετεί τη θανατική ποινή για τον βιασμό- Έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων

Το Μπαγκλαντές υιοθετεί τη θανατική ποινή για τον βιασμό- Έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων Facebook Twitter
Κύμα οργής στο Μπαγκλαντές για τους βιασμούς γυναικών (Πηγή φωτό EPA)
0

Το Μπαγκλαντές υιοθετεί τη θανατική ποινή για τον βιασμό, έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων στη χώρα για τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ανισούλ Χακ, δήλωσε ότι την Τρίτη ο πρόεδρος θα εκδώσει διάταγμα, με το οποίο θα γίνει νόμος η σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Η δημοσιοποίηση βίντεο του ομαδικού βιασμού μιας γυναίκας προκάλεσε κύμα οργής στο Μπαγκλαντές τις τελευταίες ημέρες. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν αυστηροποίηση των ποινών, ταχύτερες δίκες για τους βιαστές και τον τερματισμό της κουλτούρας ατιμωρησίας στη χώρα.

Έρευνα της εθνικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η γυναίκα στο βίντεο, που δέχθηκε επίθεση στη νοτιοανατολική επαρχία Νοακχαλίμ, έχει πέσει επανειλημμένα θύμα βιασμού και τρομοκρατίας. Οχτώ άνδρες συνελήφθησαν για την υπόθεση μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Η υπόθεση προκάλεσε παρέμβαση του ΟΗΕ, που έκανε λόγο για κοινωνικό και συστημικό μισογυνισμό στο Μπαγκλαντές.

Σε διαφορετική υπόθεση, μια άλλη γυναίκα φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, την προηγούμενη εβδομάδα, σε ξενοδοχείο στη βόρεια περιοχή Σίλχετ. Για αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν αρκετά μέλη της φοιτητικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος.

Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαγκλαντές αναφέρει ότι πέρυσι κατέγραψε περίπου 5.400 βιασμούς. Μόνο φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερες από 1.000 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 1/5 από αυτές αφορά ομαδικό βιασμό. Όμως, η οργάνωση τονίζει ότι τα ποσοστά καταδίκης είναι εξαιρετικά χαμηλά και πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται, επειδή οι γυναίκες φοβούνται ότι θα στιγματιστούν.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM