Μπαγκλαντές: Συγκρούσεις συμμοριών σε προσφυγικό καταυλισμό των Ροχίνγκια- Τουλάχιστον 6 νεκροί

Μπαγκλαντές: Επίθεση συμμοριών σε προσφυγικό καταυλισμό των Ροχίνγκια- Τουλάχιστον 6 νεκροί Facebook Twitter
AP/Φωτογραφία Αρχείου
0

Δύο ομάδες προσφύγων Ροχίνγκια συγκρούστηκαν την Παρασκευή σε δομή στο νότιο Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι πρόσφυγες και να τραυματιστούν άλλοι 10, ανακοίνωσε η αστυνομία.

H βίαιη σύγκρουση ξέσπασε στην περιοχή Cox’s Bazar όταν η μία πλευρά άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας επί τόπου τέσσερα άτομα, δήλωσε ο Shihab Kaiser Khan, διοικητής του τάγματος ένοπλης αστυνομίας, το οποίο επιβλέπει την ασφάλεια του προσφυγικού καταυλισμού.

Άλλοι δύο πέθαναν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Οι λόγοι που ξέσπασε η σύγκρουση δεν είναι σαφής αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές μάχονταν για την κυριαρχία τους στον καταυλισμό αναφορικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές δήλωσαν νωρίτερα ότι ορισμένες ομάδες Ροχίνγκια εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα, όπως απαγωγές και λύτρα, και ότι χρησιμοποιούν τους καταυλισμούς για να μεταφέρουν ναρκωτικά από τη Μιανμάρ, όπου ζούσαν πριν φτάσουν στο Μπαγκλαντές.

Ο Khan είπε ότι ένας άνδρας συνελήφθη με όπλα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε δε, ότι η αστυνομία ερευνά τον καταυλισμό και για άλλους υπόπτους.

Το θανατηφόρο περιστατικό σημειώθηκε περίπου τρεις εβδομάδες αφότου ένας διεθνής εκπρόσωπος για τους πρόσφυγες Ροχίνγκια έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς σε καταυλισμό στην ίδια υποπεριοχή της Ουχτιά.

Ο Mohibullah ήταν δάσκαλος που αναδείχθηκε σε βασικός ηγέτης των προσφύγων και εκπρόσωπος της μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας σε διεθνείς συναντήσεις.

Είχε επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο το 2019 για μια συνάντηση για τη θρησκευτική ελευθερία με τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μίλησε για τα δεινά και τις διώξεις που αντιμετώπισαν οι Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

Η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις σχετικά με τη δολοφονία του.

Περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει σε δομές προσφύγων στο Μπαγκλαντές από τον Αύγουστο του 2017, όταν ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε σκληρή καταστολή της μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας μετά από επίθεση ανταρτών.

Στην καταστολή του 2017 υπήρξαν βιασμοί, δολοφονίες και πυρπόληση χιλιάδων σπιτιών. Οι παγκόσμιες οργανώσεις έκαναν λόγο για εθνοκάθαρση ενώ το Μπαγκλαντές και η Μιανμάρ προσπάθησαν να ρυθμίσουν επαναπατρισμούς, την ώρα που οι Ροχίνγκια φοβούνται να επιστρέψουν.

Συνολικά, στο Μπαγκλαντές έχουν καταφύγει πάνω από 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ μετά και από προηγούμενα κύματα διώξεων.

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη - Νέος συναγερμός στα ΗΑΕ

Νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού - Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους «σε όλο το Ιράν» - Νέα επίθεση ιρανικών drones και πυραύλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - To μήνυμα της Κίνας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM