Μοράλες: Καταγγέλλει την αναγνώριση της «de facto κυβέρνησης» από τις ΗΠΑ - Συνεχίζω να είμαι πρόεδρος

Μοράλες: Καταγγέλλει την αναγνώριση της «de facto κυβέρνησης» από τις ΗΠΑ - Συνεχίζω να είμαι πρόεδρος Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατήγγειλε την αναγνώριση από τη διπλωματία των ΗΠΑ της νέας «de facto κυβέρνησης» που σχηματίστηκε μετά την παραίτησή του.

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος την Τρίτη, παρά την έλλειψη απαρτίας στο βολιβιανό Κογκρέσο.

Ο βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός καταγγέλλει ότι η παραίτησή του οφειλόταν σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μοράλες απέδωσε τις εξελίξεις στη χώρα του σε μια «πολιτική και οικονομική συνωμοσία» που υποστηρίχθηκε, αν δεν προήλθε, από τις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κόζακ, υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικεφαλής του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας.

«Οι ΗΠΑ εξαίρουν την απόφαση της βολιβιανής γερουσιάστριας Τζανίνε Άνιες να αναλάβει την ευθύνη να γίνει μεταβατική πρόεδρος και να οδηγήσει τη χώρα της σε αυτή την δημοκρατική μετάβαση βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας και σύμφωνα με τις αρχές της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπογράφεται από τον Πομπέο, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση της Τζανίνε Άνιες από την Ουάσινγκτον.

Συνεχίζω να είμαι πρόεδρος

Καθώς το Κογκρέσο της Βολιβίας δεν έχει ακόμη κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, ο Έβο Μοράλες θεωρεί ότι συνεχίζει να είναι ο πρόεδρος της χώρας, όπως τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας El País. «Το κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει ή να αποδεχθεί την παραίτησή μου», είπε ο Μοράλες στην εφημερίδα από το Μεξικό, όπου κατέφυγε αφού του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. «Όσο δεν το έχει κάνει, συνεχίζω να είμαι ο πρόεδρος»

Ο σοσιαλιστής βετεράνος πολιτικός υπενθύμισε ότι η ίδια διαδικασία πρέπει να εφαρμοστεί επίσης στην περίπτωση του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, του αντιπροέδρου του που επίσης παραιτήθηκε την Κυριακή, καθώς και της Αντριάνας Σαλβατιέρα, της προέδρου της Γερουσίας που ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής, του αντιπροέδρου της Γερουσίας και του προέδρου της Βουλής.

Το γεγονός ότι η Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος, είπε ο Μοράλες, «είναι αντισυνταγματικό». Η ανάληψη της εξουσίας «από αυτήν την κυρία επιβεβαιώνει» ότι διαπράχθηκε «πραξικόπημα», συμπλήρωσε ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων το 2006. 

Εντωμεταξύ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, υποστηρικτές της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και της αστυνομίας στη Βολιβία. Δύο νεαροί σκοτώθηκαν από σφαίρες στην επαρχία Σάντα Κρους, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ινστιτούτου ιατροδικαστικής της γενικής εισαγγελίας (IDIF) στη Λα Πας.

Η εξέλιξη αυξάνει σε τουλάχιστον 10 τους νεκρούς των μετεκλογικών επεισοδίων, που διαρκούν τρεις εβδομάδες. Σε τμήματα της χώρας αναφέρθηκαν εξεγέρσεις, λεηλασίες και εμπρησμοί. Αντιδιαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Μοράλες αξιώνουν να αποκατασταθεί στην εξουσία και κινητοποιούνται εναντίον της αυτοδιορισμένης μεταβατικής διαδόχου του στην προεδρία,  γερουσιάστριας της κεντροδεξιάς, Τζανίνε Άνιες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /dpa / Reuters /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM