Μωρά για πούλημα: Στα social media της Μαλαισίας διεξάγεται το πιο ντροπιαστικό παζάρι νεογνών

Μωρά για πούλημα: Στα social media της Μαλαισίας διεξάγεται το πιο ντροπιαστικό παζάρι νεογνών Facebook Twitter
"Στη Μαλαισία αν έχεις λεφτά, κάνεις τα πάντα. Είμαστε η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο", λέει γελώντας ένας γιατρός, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που προκύπτουν από την αγοραπωλησία βρεφών καταλήγει στα χέρια υπουργών και ανώτερων κυβερνητικών στελεχών.
2

"Αγόρι, 3 κιλών, 2000 δολάρια". Δεν είναι μήνυμα σε κινητό, δεν είναι e-mail που, αν το δουν τα λάθος μάτια θα υπάρξουν κυρώσεις. Είναι πλήρης, στοχευμένη διαφήμιση στα social media της Μαλαισίας, το μεγαλύτερο παζάρι νεογνών που υπάρχει στον κόσμο, και συνοδεύεται από φωτογραφίες, λεπτομέρειες για το κάθε μωρό που πωλείται. Στην καλύτερη περίπτωση οι αγοραστές είναι άτεκνα ζευγάρια που έφτασαν ήδη πολύ μακριά για να αποκτήσουν ένα παιδί. Στη χειρότερη, το νεογέννητο θύμα θα πέσει στα απολύτως λάθος χέρια. Σε βαρόνους επετείας που θα εξωθήσουν τα μωρά στους δρόμους ή σε κοινούς σωματέμπορους που εκτρέφουν την επόμενη γενιά σεξουαλικών σκλάβων έτοιμη προς πώληση ή ενοικίαση σε παιδεραστές απ' όλο τον κόσμο. 

Η χώρα είναι ακριβώς αυτό: μία τεράστια βιτρίνα με ζωντανές νεογέννητες κούκλες, όπου πανεύκολα κάποιος μπορεί να επιλέξει τη δική του βάσει του χρώματος, του φύλου ή της φυλής που προτιμά, σα να επέλεγε ένα παιχνίδι από ράφι, απλώς πληρώνοντας αρκετά παραπάνω.  

H Hartini Zainudin, Μαλαίσια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών εδώ και χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια σ' ένα κύκλωμα, το οποίο περιλαμβάνει γιατρούς, απελπισμένες ή επαγγελματίες εγκύους. Πριν από 8 χρόνια αγόρασε η ίδια ένα μωρό, όταν, όπως λέει, οι διακινητές που γνώριζαν την ακτιβιστική της δράση την παγίδευσαν. Την είχαν ενημερώσει ότι γνωρίζουν το σημείο και την ώρα αγοραπωλησίας ενός νεογέννητου και όταν εκείνη έφτασε εκεί, σε ένα σπίτι έξω από την Κουάλα Λουμπούρ, της ζήτησαν 3000 δολάρια, αλλιώς θα έστελναν το μωρό στην Ταϋλάνδη.

Για τη Μαλαισία, η 8χρονη θα είναι ένας πολίτης - φάντασμα σε μια χώρα που έπαιξε μαζί της από την πρώτη μέρα που είδε το φως της ζωής. Παραδόξως, αυτό διευκολύνει τους διακινητές νεογνών. Οι νομικές διαδικασίες που εμποδίζουν την υιοθεσία τους ανοίγουν τον δρόμο για εμπόριο ανθρώπων, που μπορούν να υπάρχουν μόνο ως παιδιά άτεκνων ζευγαριών

Οι προηγούμενοι αγοραστές το είχαν απορρίψει, λόγω της σκουρόχρωμης επιδερμίδας του, οπότε θα έπρεπε να αποφασίσει άμεσα. Η Zainudin ζήτησε να τηλεφωνήσει σε έναν φίλο της με παρόμοια ακτιβιστική δράση και εκείνος την ενημέρωσε ότι απλώς έπρεπε να πάρει το παιδί από εκείνο το σπίτι. "Μου είπε, 'πλήρωσε ό,τι σου ζητήσουν και πάρ' την από εκεί μέσα. Ταϋλάνδη, σημαίνει επετεία ή σεξουαλική σκλαβιά". Εκείνη η μέρα άλλαξε τη ζωή της -νεαρής, τότε - ακτιβίστριας. Βρέθηκε μ' ένα μωρό στην αγκαλιά. 

Μωρά για πούλημα: Στα social media της Μαλαισίας διεξάγεται το πιο ντροπιαστικό παζάρι νεογνών Facebook Twitter
H Hartini Zainudin, Μαλαίσια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών.

Επιστρέφοντας στην Κουάλα Λουμπούρ, η Zainudin ενημέρωσε τις αρχές για όσα είχε ζήσει αποφασισμένη να κρατήσει το παιδί, γνωρίζοντας τι θα γινόταν, αν το εμπιστευόταν στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η 8χρονη Zara σήμερα θεωρείται κόρη της μέσα από όλες τις επίπονες και ακριβές διαδικασίες υιοθεσίας, ωστόσο, απομένει να πάρει την υπηκοότητα. Αυτό, πολύ απλά σημαίνει ότι ένα παιδί που βρέθηκε στη χώρα κάτω από συνθήκες αιχμαλωσίας δεν μπορεί να έχει καμία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, ούτε φυσικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, μεγαλώνοντας -και αν τελικά το κράτος που δεν έχει πρόβλημα να υποθάλπει όλο αυτό το κύκλωμα- δεν την αναγνωρίσει ως πολίτη του, δεν θα μπορέσει ποτέ να βγάλει διαβατήριο, να παντρευτεί ή να έχει δικό της τραπεζικό λογαριασμό. 

Για τη Μαλαισία, η 8χρονη θα είναι ένας πολίτης - φάντασμα σε μια χώρα που έπαιξε μαζί της από την πρώτη μέρα που είδε το φως της ζωής. Παραδόξως, αυτό διευκολύνει τους διακινητές νεογνών. Οι νομικές διαδικασίες που εμποδίζουν την υιοθεσία τους ανοίγουν τον δρόμο για εμπόριο ανθρώπων, που μπορούν να υπάρχουν μόνο ως παιδιά άτεκνων ζευγαριών, αλλά όχι ως πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

Και εδώ έρχεται το internet και η νομική ασυδοσία που το διέπει στη χώρα. Μπορεί κανείς να παραγγείλει ένα μωρό online μέσα από δεκάδες καταλόγους "μητέρων" που επαγγελματικά ή εξ ανάγκης κάνουν αυτή τη δουλειά. Εμπορεύονται τα μωρά που γέννησαν, μέσα από εκατοντάδες γκρουπ, εκεί που οι επαγγελματίες αυτού του είδους της πώλησης προωθούν με τον καλύτερο τρόπο το εμπόρευμα τους, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν και για τη συντήρηση της "αλυσίδας" αυτού του εμπορίου, εντοπίζοντας ταυτόχρονα άτεκνα ζευγάρια και γυναίκες που θέλουν να απαλλαχθούν από τον καρπό της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης τους. Πρόκειται για επιχείρηση με ιεραρχία, "ιεραποστόλους", κανόνες, προσφορά και ζήτηση.

Μωρά για πούλημα: Στα social media της Μαλαισίας διεξάγεται το πιο ντροπιαστικό παζάρι νεογνών Facebook Twitter
Τα social media στη Μαλαισία λειτουργούν ως βιτρίνα για το εμπόρευμα που δεν είναι άλλο από νεογέννητα μωρά

Η "Bonda" (μτφ: Μητερούλα) είναι διακινήτρια. Διατηρεί σελίδα στο Facebook και όπως αποκάλυψε σε δημοσιογράφους του Al Jazeera -κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ με κρυφή κάμερα- συνεργάζεται κυρίως με εγκύους από την Ινδονησία, γιατί στη Μαλαισία πολύ συχνά οι γυναίκες αλλάζουν γνώμη και τελικώς αποφασίζουν να κρατήσουν τα παιδιά τους. Όπως λέει, έχει "συνεργαστεί" με περισσότερες από 1000 κοπέλες από την Ινδονησία και τις προτιμά, καθώς ποτέ δεν ρωτούν πού καταλήγουν τα μωρά τους και ποτέ δεν εκφράζουν την επιθυμία να τα επισκεφθούν ξανά ή να μάθουν το παραμικρό γι' αυτά. 

Ανήλικες έγκυοι μπαινοβγαίνουν στο χαμόσπιτο της "Bonda" που μαζί με τον σύζυγο της κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις βρεφών, εκδίδοντας ταυτόχρονα πλαστά πιστοποιητικά υιοθεσίας σε συνεργασία με την αστυνομία... Καταφύγια σαν της "Bonda" υπάρχουν σε όλη τη χώρα, κάποια από αυτά και με κάποια επίφαση νομιμότητας: σε αυτά προσέρχονται γυναίκες -συνήθως ανήλικες ή έγγαμες- με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, που όταν τις έδιωξαν ή το έσκασαν από το σπίτι τους, βοηθήθηκαν από τους διακινητές. Ζουν κρυμμένες και πολύ συχνά τις συντηρούν οι υποψήφιοι αγοραστές των μωρών τους, μέχρι την ώρα του τοκετού, κανονικά εργοστάσια παραγωγής μωρών που φιγουράρουν στο ίντερνετ πριν ακόμη γεννηθούν, μέσω των μητέρων τους που βγαίνουν σε δημοπρασία, επιδεικνύοντας την φουσκωμένη κοιλιά τους.

Μωρά για πούλημα: Στα social media της Μαλαισίας διεξάγεται το πιο ντροπιαστικό παζάρι νεογνών Facebook Twitter
Η "Bonda" διατηρεί την επιχείρηση της ζωντανή στο Facebook και παράλληλα διοικεί ένα κανονικό φυτώριο εγκύων που ετοιμάζονται να πουλήσουν τα μωρά τους

Τα πιο ακριβά μωρά, σύμφωνα με έναν από τους πολλούς γιατρούς της χώρας που συμμετέχουν στο κύκλωμα, είναι τα μωρά Κινέζων. Η τιμή τους μπορεί να φτάσει τα 30.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων του γιατρού που θα κάνει τις επαφές, και φυσικά και εδώ η συμβολή των αρχών σε όλο αυτό το ντροπιαστικό παζάρι είναι σημαντική.

"Στη Μαλαισία αν έχεις λεφτά, κάνεις τα πάντα. Είμαστε η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο", λέει γελώντας ο γιατρός, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που προκύπτουν από την αγοραπωλησία βρεφών καταλήγει στα χέρια υπουργών και ανώτερων κυβερνητικών στελεχών. Κάποιοι από αυτούς διοικούν μερικές από τις κλινικές στις οποίες γεννούν οι γυναίκες που συμμετέχουν στο κύκλωμα. Το χειρότερο; Όλο αυτό συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια και με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει γιγαντωθεί. Οι ακτιβιστές λίγα μπορούν να κάνουν και μέχρι σήμερα είναι αμέτρητα τα μωρά, που, σχεδόν σε καθημερινή βάση πωλούνται στην καλύτερη περίπτωση σε οικογένειες, στη χειρότερη στο "πουθενά": στην επετεία, στην πορνεία, στην εμπορία οργάνων.  

Μωρά για πούλημα: Στα social media της Μαλαισίας διεξάγεται το πιο ντροπιαστικό παζάρι νεογνών Facebook Twitter
Κάποια από τα μηνύματα προώθησης του πολύτιμου εμπορεύματος

Με στοιχεία από το Al Jazeera 

  

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM