Μεξικό: Ρεκόρ ανθρωποκτονιών παρά την πανδημία με 105 νεκρούς

Μεξικό: Ρεκόρ ανθρωποκτονιών παρά την πανδημία με 105 νεκρούς Facebook Twitter
Μεξικό: Ρεκόρ ανθρωποκτονιών παρά την πανδημία με 105 δολοφονίες (ΕPA)
0

Η πιο πολυαίμακτη ημέρα από την έναρξη της χρονιάς, ήταν η Κυριακή για το Μεξικό, όπου σημειώθηκαν 105 ανθρωποκτονίες, παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού.

Το προηγούμενο τέτοιο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί την 4η Απριλίου, με 104 φόνους να διαπράττονται μέσα σε 24 ώρες.

«Ασχολούμαστε με τον κορωνοϊό, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ανθρωποκτονιών», στηλίτευσε χθες ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι εισαγγελικές αρχές των μεξικανικών πολιτειών και το ομοσπονδιακό κράτος δείχνουν ότι οι περισσότεροι φόνοι διαπράχθηκαν στην πολιτεία του Μεξικού (κεντρικά), 12 σε ένα 24ωρο, ενώ 10 καταγράφηκαν στην πολιτεία Τσιουάουα (βορειοανατολικά) και η πόλη του Μεξικού, οι πολιτείες Γουαναχουάτο (κεντρικά) και Οαχάκα (νότια) κατέγραψαν από 9.

Παρά τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που τέθηκαν σε εφαρμογή στο Μεξικό στα μέσα του Μαρτίου, η βία δεν έχει σταματήσει στη χώρα, όπου καταγράφηκαν επίσημα 34.608 ανθρωποκτονίες το 2019, ο βαρύτερος απολογισμός από το 1997.

Η βία δεν σταματά να μαστίζει το Μεξικό από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανακοίνωνε την έναρξη του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» κι ανέθετε στον στρατό να αναπτυχθεί στο εσωτερικό και να πατάξει τα λεγόμενα καρτέλ, τις συμμορίες που επιδίδονται στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί κάπου 275.000 ανθρωποκτονίες στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που πάντως δεν επιτρέπουν να φανεί καθαρά αν όλες τους συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2018, εκτιμά ότι η ενδημική βία στο Μεξικό θα αποκλιμακωθεί εάν μειωθεί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, προσέγγιση πολύ διαφορετική από την καταφυγή στη χρήση ισχύος έναντι των κακοποιών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εισηγήθηκε νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας στους διακινητές μικροποσοτήτων ναρκωτικών, που το μεξικανικό Κογκρέσο άρχισε να συζητά χθες Δευτέρα.

Αλλά, όπως αναγνωρίζει ο Λόπες Ομπραδόρ, ούτε καν η μαινόμενη πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να σταματήσει το κύμα βίας. «Ούτε καν αυτή η κρίση δεν σας ωθεί να σταματήσετε. Λοιπόν, μη μου λέτε ότι μοιράζετε τρόφιμα. Όχι, καλύτερα να σταματήσετε τη βία», αξίωσε χθες ο πρόεδρος, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί.

Ο αρχηγός του κράτους αναφερόταν σε δημοσιεύματα κατά τα οποία αφεντικά και μέλη των συμμοριών μοιράζουν τρόφιμα και άλλα είδη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Μάρτιος, σύμφωνα με τα ακόμα προκαταρκτικά δεδομένα, ήταν ο πιο αιματηρός μήνας της προεδρίας του Λόπες Ομπραδόρ, καθώς άρχισαν να διενεργούνται έρευνες για συνολικά 2.585 ανθρωποκτονίες, ή 83,5 τέτοιες υποθέσεις καθημερινά. Οι περισσότεροι φόνοι δεν εξιχνιάζονται ποτέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM