Μεθοδικά, αθόρυβα κι ως «ήρωας του έθνους» επανέρχεται στην εξουσία ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας Κασόγκι

Μεθοδικά, αθόρυβα κι ως «ήρωας του έθνους» επανέρχεται στην εξουσία ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας Κασόγκι Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Σαουδάραβας σύμβουλος του παλατιού που κατηγορείται ως ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας τού δημοσιογράφου, επανέρχεται σταδιακά, μεθοδευμένα και αθόρυβα στην εξουσία μέσω αφιερωμάτων φιλοκυβερνητικών influencers που επιχειρούν την αποκατάσταση της φήμης του ως «πατριώτη που υπηρέτησε σωστά τη χώρα του»


Εδώ και μήνες, φιλοκυβερνητικοί λογαριασμοί στα social media αναρτούν αφιερώματα στον Σαούντ αλ-Καχτανί, υψηλόβαθμο σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται πως σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή του στην εξουσία. 

Ο Καχτανί εξαφανίστηκε από το προσκήνιο της δημόσιας ζωής μετά την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη, που σόκαρε τον πλανήτη και παρ'ολίγον να εκτρέψει την πορεία του Μπιν αλ Σαλμάν προς το θρόνο. 


Τα ίχνη του Καχτανί είχαν χαθεί και αποτελούσαν αντικείμενο έντονης φημολογίας από το 2018. 


Ο στενός φίλος του διαδόχου του θρόνου εθεάθη στο παλάτι - το οποίο τον είχε κατηγορήσει για την ενορχήστρωση μιας από τις πιο άγριες δολοφονίες της σύγχρονης ιστορίας, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. 


«Φαίνεται πολύ νευρικός, σχεδόν παρανοϊκός. Ακόμη προσπαθεί να κρατά χαμηλό προφίλ» αναφέρει αξιωματούχος που είδε τον Καχτανί. 

Τώρα, οι ολοένα και περισσότερες αναφορές στο όνομά του στα φιλοκυβερνητικά social media, αλλά και αναφορές περί εμφάνισής του θεωρείται πως αποτελούν δείγματα πως οι υψηλοί αξιωματούχοι τής χώρας νιώθουν επαρκώς ασφαλείς για να τον εντάξουν ξανά στα κέντρα εξουσίας τού σαουδαραβικού θρόνου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκυρία επανεμφάνισης του Καχτανί που συμπίπτει χρονικά με την εξαγορά -έναντι 409 εκατομμυρίων δολαρίων- της ομάδας ποδοσφαίρου της Νιουκάστλ από κοινοπραξία με επικεφαλής Σαουδάραβες - κόντρα στις έντονες διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων. 


Συγκεκριμένα, μια σειρά αναρτήσεων από φιλοκυβερνητικούς λογαριασμούς που παρουσιάζουν τον Καχτάνι ως «ήρωα», «πατριώτη»και «ηγέτη», άρχισαν να εμφανίζονται στα social media τον περασμένο Μάιο, πύκνωσαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και συνεχίζονται το ίδιο συχνά και διθυραμβικά έως σήμερα. 


Στην περίπτωση που πράγματι προλειαίνεται η επιστροφή του στα πράγματα, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αντίδραση της Ουάσινγκτον, που μετά την εκλογή Μπάιντεν, βλέπει με ανανεωμένο ενδιαφέρον την υπόθεση Κασόγκι. 


«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Καχτανί επέστρεψε. Το ερώτημα είναι τελικά αν είχε φύγει ποτέ πραγματικά» αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόλπου. 

Και παρότι παραμένει ασαφές αν η σαουδαραβική ηγεσία θα επαναφέρει δημοσίως και επισήμως τον Καχτανί στην εξουσία, η επανεμφάνισή του θα προκαλέσει αντιδράσεις, κατά τα φαινόμενα και από τη διοίκηση Μπάιντεν, που έχει παραγκωνίσει τον μπιν Σαλμάν, κατηγορώντας τον για υπόθαλψη των δολοφόνων του Κασόγκι - μεταξύ αυτών και τον Καχτάνι. 

Σημειώνεται πως τόσο η CIA όσο και η ΜΙ6 πιστεύουν πως ο Καχτάνι ήταν η ηγετική μορφή στη σκευωρία κατά του Κασόγκι, ενός πρώην insider της σαουδικής μοναρχίας που εξελίχθηκε σε σφοδρό επικριτή, με αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία του. 

Τον Δεκέμβριο του 2019, το δικαστήριο είχε καταδικάζει σε θανατική ποινή πέντε άτομα, ωστόσο μετά από τη διερεύνηση της σχέσης του Καχτάνι με την υπόθεση, απάλλαξε τον υψηλόβαθμο σύμβουλο του παλατιού, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. 
 

Με πληροφορίες από Guardian 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ