Σαουδάραβες εξαγόρασαν τη Νιουκάστλ, παρά τις διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σαουδάραβες εξαγόρασαν τη Νιουκάστλ, παρά τις «φωνές» των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Υποστηρικτές της Νιουκάστλ πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας (Πηγή φωτό ΑP)
0

Η Νιουκάστλ πουλήθηκε σε κοινοπραξία με επικεφαλής Σαουδάραβες, έναντι 409 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η εξαγορά ναυάγησε πέρυσι, λόγω των ανησυχιών της Premier League ότι η συμμετοχή του δημόσιου ταμείου επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) στην κοινοπραξία θα σήμαινε ότι ηγεσία του βασιλείου θα διοικούσε ουσιαστικά τον σύλλογο. 

Το κρίσιμο βήμα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στην Premier League το PIF- το οποίο επιβλέπει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν- ότι το κράτος δεν θα εμπλακεί στην καθημερινή λειτουργία της Νιουκάστλ. 

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου, Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ-Κασάμπι εκτιμάται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ ο Γιασί αλ-Ρουμαγιάν, ο επικεφαλής του ταμείου επενδύσεων, θα είναι ο πρόεδρος της Νιουκάστλ. 

«Η Premier League έχει λάβει νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ελέγχει τη Νιουκάστλ», ανακοίνωσε η λίγκα σε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την εξαγορά. 

Η κοινοπραξία θα κατέχει το 80% του συλλόγου, το 10% πάει στους Βρετανούς δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες Σάιμον και Ντέιβιντ Ρούμπεν και το υπόλοιπο 10% περνά στην PCP Capital Partners της Αμάντα Στέιβλι, Βρετανίδα χρηματοοικονομική σύμβουλος που σε μεγάλο βαθμό έχει τη «βάση» της στο Ντουμπάι. 

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκάλεσε χαρά και ανακούφιση στους φιλάθλους της ομάδας- οι οποίοι πανηγύρισαν στο άκουσμα της συμφωνίας- αλλά η εξαγορά προκαλεί την αντίδραση των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρώτα από όλα της Διεθνούς Αμνηστίας, που εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επιχειρεί να «ξεπλύνει» μέσω του αθλητισμού το φρικτό ιστορικό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σε επιστολή προς την Premier League, η Διεθνής Αμνηστία έκανε αναφορά στις φυλακίσεις και τις παρενοχλήσεις ακτιβιστών, αλλά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. «Αντί να επιτρέψετε σε αυτούς που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μπουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο απλά επειδή έχουν βαθιές τσέπες, καλούμε την Premier League να αλλάξει τον έλεγχο για ιδιοκτήτες, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η οργάνωση μεταξύ άλλων, πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.  
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σικουάνα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σηκουάνα

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, πρωταγωνίστησαν στην αρχή της τελετής έναρξης
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Λίγες ώρες πριν την Τελετή Έναρξης - Η Εθνική Μπάσκετ εδρεύει στη Λιλ όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του ομίλου της και βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη από την Έλενα Μπουζαλά

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Έλενα Μπουζαλά που έχει καλύψει ήδη τέσσερις διοργανώσεις και ετοιμάζεται για την πέμπτη απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις: τα all time classic αθλήματα, οι φετινές πιθανές ανατροπές, τα «σιγουράκια» της ελληνικής αποστολής, οι εκπλήξεις και πώς είναι τελικά να ζεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τόσο κοντά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ