Μέρκελ και Μακρόν έδωσαν το «πράσινο φως» για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη

Μέρκελ και Μακρόν έδωσαν το «πράσινο φως» για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη Facebook Twitter
0

Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν για κοινό προϋπολογισμό στην Eυρωζώνη έπειτα από τη συνάντηση που είχαν.

Όπως έγινε γνωστό, σε συμφωνία για την σύσταση κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, αδιευκρίνιστου όμως ύψους, κατέληξαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσαν οι ίδιοι μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέσεμπεργκ.

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως ο νέος προϋπολογισμός θα έχει πρωτίστως επενδυτικό χαρακτήρα όμως θα αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της σύγκλισης ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ το 2021, αν και ακόμα υπάρχουν πολλές αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες για την μορφή και τις δυνατότητες που θα έχει.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ στο προσφυγικό, την στιγμή που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση ώστε να μην επιτρέπει την είσοδο στη Γερμανία σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν επίσης στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ώστε να γίνει το χρηματοδοτικό «ανάχωμα» που θα επιτρέπει την υποστήριξη και εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ