Με οριστικό λουκέτο απειλείται το Globe Theatre του Ουίλιαμ Σαίξπηρ - Λόγω lockdown κορωνοϊού

Με οριστικό λουκέτο απειλείται το Globe Theatre του Ουίλιαμ Σαίξπηρ - Λόγω lockdown κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Το Globe Theatre του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το θέατρο στο Λονδίνο όπου ο θεατρικός συγγραφέας παρουσίαζε τα έργα του πριν από τέσσερις και πλέον αιώνες, κινδυνεύει με οριστικό «λουκέτο» εξαιτιας των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως προειδοποίησαν τη βρετανική κυβέρνηση βουλευτές, το ιστορικό θέατρο -που παραμένει κλειστό από τον Μάρτιο λόγω των περιοριστικών μέτρων- απειλείται με «πτώχευση και κλείσιμο» λόγω των επιπτώσεων της κρίσης κορωνοϊού στα οικονομικά του.

Το αυθεντικό Globe Theatre χτίστηκε το 1599 από τη θεατρική ομάδα του σπουδαίου δραματουργού, το θίασο «Οι άνδρες του Λόρδου Τσάμπερλεϊν». Ωστόσο, μία φωτιά, το 1613, το κατέστρεψε.

Μία ρέπλικα του Globe Theatre χτίστηκε το 1997, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την αυθεντική αυτή σκηνή, στις όχθες του Τάμεση. Για την κατασκευή του, μάλιστα, αξιοποιήθηκαν ιστορικά αρχεία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα. Κι όντως, το νέο θέατρο είναι σχεδόν ίδιο σε εμφάνιση με το αυθεντικό της ελισαβετιανής εποχής, αν και με σύγχρονα στοιχεία δόμησης.

Από τον Μάρτιο, μάλιστα, οπότε και έκλεισε λόγω της παγκόσμιας κατάστασης, το θέατρο διέθετε προς online ενοικίαση ή πώληση 74 σαιξπηρικά αριστουργήματα.

Παρόλα αυτά, όπως προειδοποιούν οι άνθρωποι του θεάτρου, η αναστολή της λειτουργίας του αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της θεατρικής αυτής σκηνής, από τη στιγμή που άνοιξε.


The Globe Theatre δεν εξασφαλίζει ετήσια χρηματοδότηση από την Επιτροπή Τεχνών της Αγγλίας (ACE) - που σημαίνει πως δεν έχει ούτε πρόσβαση στο ταμείο έκτακτης βοήθειας των 90 εκατ. λιρών.

Αντ'αυτού, τα έσοδα του θέατρου προέρχονται από την πώληση εισιτηρίων, τις ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια - πόροι που προκύπτουν μόνον όταν το θέατρο είναι ανοιχτό για το κοινό.


«Εξαρτόμαστε απολύτως από τα έσοδα εισιτηρίων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Οπότε, όταν αυτό το έσοδο πάψει να υπάρχει, μάς απομένουν τα ελάχιστα διαθέσιμα αποθέματα που έχουμε στην τράπεζα. Τα οποία πόσο θα κρατήσουν στην πραγματικότητα...» αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου, Μισέλ Τέρι.

«Το Globe του Σαίξπηρ είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ίδρυμα, όχι μόνο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και πρότυπο καλλιτεχνικής συμβολής στην οικονομία μας. Θα ήταν τραγωδία αν αυτός ο εθνικός θησαυρός υπέκυπτε στην Covid-19» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Τζούλιαν Νάιτ, επικεφαλής της επιτροπής τέχνης, media και σπορ.

Με πληροφορίες από CNN/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ένα γουρούνι, ένα κουνέλι και πολλοί σκύλοι «ηρεμούν» τους αγχωμένους ταξιδιώτες

Διεθνή / Στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ένα γουρούνι, ένα κουνέλι και πολλοί σκύλοι καθησυχάζουν τους αγχωμένους ταξιδιώτες

Το πρόγραμμα, γνωστό ως Wag Brigade, έκανε το ντεμπούτο του το 2013 και το αεροδρόμιο συνεργάστηκε με την Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων του Σαν Φρανσίσκο
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ