ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Με εγκλωβισμό προϊόντων σε λιμάνια απειλεί τις βρετανικές εξαγωγές το άτακτο Brexit

Με εγκλωβισμό προϊόντων σε λιμάνια απειλεί τις βρετανικές εξαγωγές το άτακτο Brexit Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι Βρετανοί εξαγωγείς προϊόντων σε μακρινούς προορισμούς κινδυνεύουν να αποκλειστούν από λιμάνια ανά τον κόσμο, εξαιτίας ενός άτακτου Brexit.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, ο οργανισμός των μεγαλύτερων κατασκευαστών και εμπειρογνώμονες σε εμπορικά θέματα προειδοποιούν ότι οι εξαγωγείς που στέλνουν τώρα τα προϊόντα τους από τα βρετανικά λιμάνια, αλλά αναμένεται να φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν όχι μόνο προβλήματα στα λιμάνια προορισμού, όπως να μείνουν εγκλωβισμένα εκεί, αλλά να έχουν και επιπλέον κόστη, στην περίπτωση του άτακτου Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η μέγιστη διάρκεια μεταφοράς για οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο είναι περίπου 50 μέρες, τόσες απομένουν και μέχρι τις 29 Μαρτίου, με πιο μακρινούς προορισμούς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει ότι τα φορτία που ξεκινούν από αυτό το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, καθώς θα φτάνουν στον προορισμό τους, γύρω στην ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

Η Συνομοσπονδία Βιομηχάνων αναφέρει ως παράδειγμα ένα φορτίο με ουίσκι που έχει προορισμό την Νότια Κορέα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει στο λιμάνι προορισμού μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η Βρετανία εξάγει κάθε χρόνο στην Νότια Κορέα ουίσκι αξίας 71 εκατομμυρίων λιρών, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν δασμοί στο προϊόν έως και 20% μέσα σε μία νύχτα, εάν δεν φτάσει πριν τις 29 Μαρτίου, κόστος που θα επιβαρύνει την βιομηχανία κατά 14 εκατομμύρια ετησίως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προβλήματα βρετανικών εισαγωγών και εξαγωγών δια θαλάσσης αφορούν αρκετές χώρες που εφαρμόζουν εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, με τις οποίες η Βρετανία ωφελείται από το ειδικό εμπορικό καθεστώς, ως μέλος της ένωσης.

Αξιωματούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ξεχωριστές συμφωνίες με χώρες, παρόμοιες με αυτές που ισχύουν τώρα, αν και όπως ανέφεραν σε συνάντηση που είχαν με επικεφαλής του βιομηχανικού κόσμου, η πλειοψηφία αυτών δεν θα είναι έγκαιρα έτοιμες.

Η Βρετανία εξάγει αγαθά αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων προς 60 χώρες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Η ΕΕ και οι χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές συμφωνίες καλύπτουν περίπου το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Ελληνίδας στο Νιου Τζέρσεϊ: Ο 17χρονος πρώην σύντροφος ο δράστης - Τι έλεγε σε livestream πριν συλληφθεί

Διεθνή / Δολοφονία Ελληνίδας στο Νιου Τζέρσεϊ: Ο 17χρονος πρώην σύντροφος ο δράστης - Τι έλεγε σε livestream πριν συλληφθεί

Συγγενείς επιμένουν ότι ο 17χρονος Βίνσεντ Μπατιλόρο σχεδίαζε επί μήνες την πράξη του - Καθόταν έξω από το σπίτι της επί μήνες - Συγκλονίζει η μαρτυρία της γιαγιάς της 17χρονης - Τι στάση κρατά ο θείος του δράστη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ΨΕΥΔΟΥΣ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Συμφωνητικά σιωπής και ανιχνευτές ψεύδους για να σταματήσουν οι διαρροές

Το Πεντάγωνο προτείνει NDA και τυχαίες εξετάσεις σε ανιχνευτές ψεύδους για χιλιάδες στελέχη και υπαλλήλους, σε μια κίνηση που στοχεύει στην πίστη του προσωπικού και τον περιορισμό διαρροών στα ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Διεθνή / Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Η Mākereti Papakura, η πρώτη γυναίκα Māori που σπούδασε στο Oxford, τιμήθηκε μεταθανάτια για τη διατριβή της στην ανθρωπολογία - Η οικογένειά της γιόρτασε την αναγνώριση και την επιστροφή του ιστορικού pou στην Αγγλία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Διεθνή / Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Σε αντάλλαγμα, ο Λευκός Οίκος υπόσχεται προνομιακή πρόσβαση σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM