Μαζικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία - Ζητούν την αποπομπή Μπολσονάρου

Μαζικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία - Ζητούν την αποπομπή Μπολσονάρου Facebook Twitter
AP
0

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Βραζιλίας για να ζητήσουν την αποπομπή του Ζαΐχ Μπολσονάρου από την εξουσία.

Τεράστια πλήθη παρέλασαν στο κέντρο του Ρίο νετ Τζανέιρο το Σάββατο για να εκφράσουν την οργή τους για την ανταπόκριση του Μπολσονάρου στην επιδημία του Covid, που έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 600.000 ανθρώπους και έχει πλήξει βαριά την οικονομία της χώρας.

«Ήρθαμε να φωνάξουμε ότι η θέση του Μπολσονάρου είναι πίσω από τα κάγκελα», είπε ο Κάρλος Λούπι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας, σε χιλιάδες διαδηλωτές που κυμάτιζαν σημαίες έξω από το δημοτικό επιμελητήριο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Αυτός ο απατεώνας που χρησιμοποιεί τη Βίβλο για να ξεγελάσει τους ανθρώπους. Αυτό το σκουλήκι! Αυτός ο άθλιος! Πρέπει να πάει φυλακή!» είπε ο Λούπι.

Μαζικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία - Ζητούν την αποπομπή Μπολσονάρου Facebook Twitter

Η Τζαντίρα Φεγκάλι, από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, προέτρεψε τους αντιπάλους του Μπολσονάρου να σχηματίσουν έναν ευρύ διακομματικό συνασπισμό ενάντια στη «φασιστική» διοίκηση του προέδρου.

«Έχουν χαθεί 600.000 ζωές», είπε η Φεγκάλι. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Είναι καιρός να φωνάξουμε δυνατά: «Έξω ο Μπολσονάρου!» »

Ο Ρενάτο Μπεζέρα ντε Μέλλο έφτασε με μια ομάδα φίλων καλλιτεχνών, ο καθένας από τους οποίους φορούσε μια σκούρα κίτρινη και πράσινη σημαία της Βραζιλίας.

«Έτσι νιώθουμε για την κατάσταση της χώρας μας. Είναι χαλασμένη», είπε ο 61χρονος καλλιτέχνης.

«Είναι μια απεχθής φιγούρα», είπε ο Ντε Μέλο για τον Μπολσονάρου, τον οποίο ποσοστό ρεκόρ του 58% των Βραζιλιάνων αντιτίθεται τώρα σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την παραμονή της διαμαρτυρίας.

«Ο πρόεδρος έχει μειώσει τους φόρους στα όπλα αλλά όχι για τα βασικά τρόφιμα» είπε άλλος διαδηλωτής προσθέτοντας ότι «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί».

Μαζικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία - Ζητούν την αποπομπή Μπολσονάρου Facebook Twitter

Παρά την αυξανόμενη αντίθεση, ο Μπολσονάρου, ένας δεξιός που οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι καταστρέφει την οικονομία, το περιβάλλον και τη θέση της Βραζιλίας στον κόσμο, διατηρεί μια σκληρή βάση υποστήριξης περίπου 20% των ψηφοφόρων.

Ο δεινός υποστηρικτής του Τραμπ συνεχίζει επίσης να απολαμβάνει τον έλεγχο του Κογκρέσου, χάρη σε μια συμφωνία με έναν ισχυρό και διαβόητο συνασπισμό κεντροδεξιών κομμάτων.

Αυτή η υποστήριξη σημαίνει ότι η αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου παραμένει μια απίθανη προοπτική, εκτός εάν οι αυξανόμενες τάξεις των εχθρών του Μπολσονάρου μπορούν να συγκεντρωθούν για να τον απομακρύνουν από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, τις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χάσει.

Το Σάββατο ηγέτες της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν προκειμένου να ζητήσουν το ενδεχόμενο μίας τέτοιας κίνησης.

Ο Τσίρο Γκόμες, πρώην υπουργός της κεντροαριστεράς που σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δήλωσε ότι η αποπομπή του Μπολσονάρου θα ήταν δυνατή μόνο εάν οι 120 εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο μπορούσαν να κερδίσουν συντηρητικούς συμμάχους.

«Ο Μπολσονάρου είναι ένας κατά συρροή εγκληματίας που επιτίθεται στη δημοκρατία και έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνους», είπε ο Γκόμες.

Ο Αλεσάντρο Μολόν, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην κάτω βουλή του Κογκρέσου, είπε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις στο δρόμο είναι ζωτικής σημασίας για να δείξουν ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι τώρα θέλουν τον Μπολσονάρου να φύγει. Μια άλλη σημαντική κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες του Guradian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM