Μαλαισία: Κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 27 χρόνια - Ένα βρέφος σε μηχανική υποστήριξη

Μαλαισία: Κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 27 χρόνια - Ένα βρέφος σε μηχανική υποστήριξη Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Μαλαισία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 27 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές προσθέτοντας ότι ο ασθενής είναι ένα βρέφος τριών μηνών στη Νήσο Βόρνεο.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ είπε ότι το βρέφος από το Τουαράν, στο ανατολικό κρατίδιο Σαμπάχ, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας έπειτα από υψηλό πυρετό και μυϊκή ατονία που εμφάνισε. «Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία σε έναν απομονωμένο θάλαμο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, αλλά χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να αναπνέει», είπε ο Χισάμ προσθέτοντας ότι το βρέφος διαγνώστηκε την Παρασκευή.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία δεν έχει θεραπεία και μπορεί μόνο να προληφθεί με αρκετές δόσεις από ενέσιμα και δια στόματος εμβόλια. Επηρεάζει το νευρικό σύστημα και την σπονδυλική στήλη και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η παγκόσμια κοινότητα έχει κάνει πολλά βήματα στη μάχη κατά της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο μόνο 33 κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν παγκοσμίως.

Η Μαλαισία ανακηρύχθηκε απαλλαγμένη από τη νόσο το 2000 με το τελευταίο κρούσμα στη χώρα να έχει καταγραφεί το 1992. Η διάγνωση του βρέφους στο Βόρνεο έρχεται μετά το περιστατικό στις Φιλιππίνες, που μοιράζονται ένα στενό θαλάσσιο σύνορο με το Σαμπάχ, οι οποίες κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο Νουρ Χισάμ είπε ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως το βρέφος στη Μαλαισία έχει μολυνθεί από ένα στέλεχος με κοινή γενετική σύνδεση με τον ιό που ανιχνεύτηκε στις Φιλιππίνες.

Ο ειδικός στη δημόσια υγεία Τ. Τζαγιαμπαλάν δήλωσε στο AFP ότι δεν τον εκπλήσσει η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας καθώς στη Μαλαισία δεν είναι υποχρεωτική η ανοσοποίηση. «Το πρώτο κρούσμα είναι πιθανόν η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα μιας αυξανόμενης τάσης», προειδοποίησε. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν λόγω παραπληροφόρησης.

Τα τελευταία χρόνια η Μαλαισία έχει καταγράψει έναν αριθμό θανάτων παιδιών από διφθερίτιδα επειδή ήταν ανεμβολίαστα ενώ πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM