Μακρόν: Η Γαλλία θα ξαναγίνει μεγάλη δύναμη διεθνώς

Μακρόν: Η Γαλλία θα ξαναγίνει μεγάλη δύναμη διεθνώς Facebook Twitter
1

Σε περισσότερες από 20 σελίδες ο Μακρόν παρουσιάζει λεπτομερώς στην εφημερίδα le Point τις φιλοδοξίες του για να ξαναγίνει η Γαλλία «μεγάλη δύναμη» διεθνώς, με την παράλληλη εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, τα κοινωνικά επιδόματα, την αγορά εργασίας και την παιδεία.


Φιλοδοξίες που έχουν στόχο η Γαλλία «να ξαναγίνει μια περήφανη χώρα» και «να ξεπεράσει το αίσθημα της ήττας», όπως τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.


«Πιστεύω στην ανοικοδόμηση ενός πολιτικού ηρωισμού, μια πραγματική φιλοδοξία για να πετύχουμε ακόμη και αυτά που χαρακτηρίζονται αδύνατα», υπογράμμισε ο Μακρόν, παρουσιάζοντας τη δική του επιτυχημένη πορεία ως ήττα «αυτού που χαρακτηρίζεται αδύνατο».


Δεν είναι δυνατό να κριθεί το έργο του μέσα σε 100 ημέρες, εκτιμά, διότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα σε 100 ημέρες», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος . Ωστόσο ο Μακρόν κατανοεί ότι πρέπει «να ζω επί μήνες με την ανυπομονησία του λαού».


Σε διεθνές επίπεδο ο Μακρόν επισημαίνει ότι επιθυμεί την επανίδρυση μιας Ευρώπης «που προστατεύει», τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορεί να συγκρίνεται σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα και θα γίνει «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».


Επίσης στόχος του είναι να πείσει τις χώρες της ευρωζώνης να αποκτήσουν έναν κοινό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να δανείζονται και να επενδύουν σε μεγάλη κλίμακα μεταξύ τους. Δεν διστάζει μάλιστα να καταγγείλει τις χώρες, όπως η Πολωνία, οι οποίες κατά τη γνώμη του «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αξίες» της ΕΕ.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Γάλλος πρόεδρος τάσσεται υπέρ ενός «διαλόγου αλήθειας και ρεαλισμού» με τους ξένους ομολόγους του, περιλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι συζητά όλα τα θέματα, ακόμη και αυτά που «ενοχλούν».


Ο Μακρόν διαβεβαιώνει ότι «μιλάω με όλους. Με πολύ ευθύ, ειλικρινή τρόπο, την ώρα που ήταν συνηθισμένο να μην μιλάμε για τα θέματα που ενοχλούν».


«Είμαι επίσης αυτός που είναι αναγκασμένος να μιλά με (τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν κάθε εβδομάδα, ξέρετε», επεσήμανε, αφού το γραφείο του ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την Κυριακή από την Άγκυρα «την άμεση απελευθέρωση» του δημοσιογράφου Λου Μπιρό που κρατείται στην Τουρκία.


Αναφερόμενος στην «απόλυτη διαφωνία του» με τον Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, ο Μακρόν τόνισε ότι «η Γαλλία δεν θα του χαριστεί», όμως πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «έχουν εγκαινίασαν ένα διάλογο σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, τον διάλογο Τριανόν».


Τόνισε μάλιστα ότι Ρωσία και Γαλλία συμφωνούν σε κάποια θέματα, «κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

Με πληροφορίες AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM
«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM