LIVE!

Μαχητικά F-35 προσγειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο, για πρώτη φορά

Μαχητικά F-35 προσγειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter - X
0

Μαχητικά αεροσκάφη F-35A της Νορβηγίας προσγειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο.

Ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-35A της Lockheed Martin προσγειώθηκε για πρώτη φορά σε αυτοκινητόδρομο, όπως αποκαλύψαν βίντεο του νορβηγικού στρατού, σύμφωνα με το Reuters.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική καθώς επί του πρακτέου επιτρέπει στα αεροσκάφη να μειώσουν τον ευάλωτο χρόνο στο έδαφος σε καιρό πολέμου. Τα δύο αεροσκάφη της Βασιλικής Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο Τέρβο, στην κεντρική Φινλανδία, το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, αναφέρει το Reuters. Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, συνορεύει κατά 1.300 χιλιόμετρα με τη Ρωσία. Η δε Νορβηγία είναι ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας.

Αμέσως μετά την προσγείωση, ο ανεφοδιασμός πραγματοποιήθηκε με τους κινητήρες σε λειτουργία. «Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ευάλωτα στο έδαφος, οπότε με το να μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρά αεροδρόμια - και τώρα αυτοκινητόδρομους - αυτό αυξάνει την δυνατότητα επιβίωσής μας στον πόλεμο», ανέφερε στην ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ρόλφ Φόλαντ, επικεφαλής της Βασιλικής Νορβηγικής Αεροπορίας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά για τη συγκεκριμένη έκδοση του αεροσκάφους F-35, που πραγματοποίησε μια τέτοια προσγείωση. 

H Νορβηγία αντικατέστησε τα αεροσκάφη F-16 της με τα νέα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35A.  Για την Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία (RoNAF) η 6η Ιανουαρίου του 2022 ήταν η ιστορική ημέρα αφού τότε τα F-35 ξεκίνησαν στην υπηρεσία Quick Reaction Alert (QRA), θέτοντας τέλος στην 42χρονη αποστολή του στόλου F-16 που υποστήριζε τη σκανδιναβική χώρα και το ΝΑΤΟ.

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM