Ληστεία της Δρέσδης: Σπάνιο διαμάντι 49 καρατίων ανάμεσα στα κλοπιμαία

Ληστεία της Δρέσδης: Σπάνιο διαμάντι 49 καρατίων ανάμεσα στα κλοπιμαία Facebook Twitter
EPA
0

Ένα διαμάντι 49 καρατίων είναι ανάμεσα στα σχεδόν δέκα πολύτιμα αντικείμενα που εκλάπησαν τη Δευτέρα από μουσείο της Δρέσδης, Grunes Gewolbe, ανακοίνωσε η διεύθυνση του μουσείου.

Οι κλέφτες, που ακόμα διαφεύγουν, άρπαξαν δέκα κοσμήματα και θησαυρούς που έφεραν συνολικά αρκετές «εκατοντάδες» διαμάντια, ανάμεσά τους ένα σπαθί του οποίου η λαβή είναι επικαλυμμένη με εννέα μεγάλα διαμάντια και 770 μικρά διαμάντια, καθώς και τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια «ανεκτίμητης αξίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μουσείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έντεκα αντικείμενα εκλάπησαν ολόκληρα, ενώ τμήματα ακόμη τριών πολύτιμων αντικειμένων λείπουν επίσης.

Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μουσείο φημίζεται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη.

Το λευκό της Δρέσδης, επίσης γνωστό ως λευκό διαμάντι της Σαξονίας, είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα κοσμήματα της συλλογής του Αυγούστου του Δυνατού, Εκλέκτορα της Σαξονίας τον 18ο αιώνα και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.

Ενσωματωμένο σε μια επωμίδα, αυτό το διαμάντι των σχεδόν 50 καρατίων αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1728 από τον Αύγουστο τον Δυνατό έναντι ποσού που θεωρείται «σχεδόν ασύλληπτο» για την εποχή εκείνη - 200.000 τάλερ (παλιού γερμανικού νομίσματος), αναφέρει το μουσείο στον ιστότοπό του.

Η διευθύντρια του μουσείου Μάριον Άκερμαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι: «Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».

Το κομμάτι που εκλάπη «έχει μεγάλη αξία γιατί θεωρείται ότι είναι μια πέτρα πολύ υψηλής ποιότητας. Η καθαρότητα δεν είναι γνωστή για αυτό το διαμάντι, αλλά υποθέτοντας ότι έχει σχετικά καλή καθαρότητα, είναι μια πέτρα αξίας ενδεχομένως 10 έως 12 εκατομμύρια δολαρίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομπίας Κόρμιντ, γενικός διευθυντής της εταιρίας 77Diamonds. Αν οι ληστές το έχουν στα χέρια τους, πέτυχαν «τζακ-ποτ», πρόσθεσε.

Άλλα αντικείμενα που εκλάπησαν περιλαμβάνουν ένα μέρος του διαμαντένιου περιδέραιου της βασίλισσας Αμαλίας της Βαυαρίας με περισσότερα από 600 διαμάντια.

Λίγο πριν από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας, τέσσερις διαρρήκτες κατάφεραν να μπουν μέσα σ' αυτό το μουσείο και στη συνέχεια να διαφύγουν και μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, άρπαξαν τα πολύτιμα αντικείμενα.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάζουν τρεις προθήκες και αφαιρούν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σε αυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM