Λευκός Οίκος εναντίον Τραμπ για την Κίνα: Αν έχει άλλο στόχο πρέπει να τον περιγράψει ο ίδιος

Λευκός Οίκος εναντίον Τραμπ για την Κίνα: Αν έχει άλλο στόχο πρέπει να τον περιγράψει ο ίδιος Facebook Twitter
0

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις στην Κίνα, αναφορικά με τη σταθερότητα των σινοαμερικανικών σχέσεων, μετά το τηλεφώνημα του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την ηγέτη της Ταϊβάν την προηγούμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να υποβαθμίσουν την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δόθηκε έμφαση στις ανησυχίες από ενδεχόμενες επιπτώσεις μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ – βεν την Παρασκευή, που προκάλεσε τη διπλωματική αντίδραση της Κίνας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, αλλά κι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, συνομίλησαν δύο φορές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με Κινέζους αξιωματούχους παρέχοντας διαβεβαιώσεις για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων ως προς τη συνέχιση της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής από την Ουάσιγκτον “One China policy,” ως προς τους ειδικούς διπλωματικούς χειρισμούς των σχέσεων με την Ταϊβάν.

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται για 40 χρόνια, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην διατήρηση και προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν, καθώς με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

“Στην περίπτωση που η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ έχει διαφορετικό στόχο, τότε, θα το αφήσω στους ίδιους να τον περιγράψουν. Η κινεζική κυβέρνηση στο Πεκίνο δίνει ουσιαστική βαρύτητα στην κατάσταση αυτή, καθώς είναι ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα για τους ίδιους. Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στις διμερείς μας σχέσεις, μπορεί να υποβαθμιστεί εάν προκύψει θέμα με το ζήτημα αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έρνεστ προδιαγράφοντας τις ανησυχίες της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Η τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν, ήταν η πρώτη που είχε εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, από την εποχή της προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος άλλαξε το καθεστώς διπλωματικής αναγνώρισης της Ταϊβάν έναντι της Κίνας το 1979, θεωρώντας την Ταϊβάν ως τμήμα της Κίνας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής για “τη μία Κίνα.” Το Πεκίνο από την πλευρά του, θεωρεί την Ταϊβάν ως μία επαναστατική επαρχία.

Παρά τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σε ζητήματα όπως το καθεστώς διαχείρισης της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε έμφαση στη διμερή συνεργασία στα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, αλλά και της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα χθες, το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τη θέση της Κίνας, ως προς την Ταϊβάν, ενώ το Πεκίνο διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με την ομάδα μεταβατικής διακυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ, το όνομα του οποίου έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων για την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι κατά την άποψή του, η αντίδραση για το τηλεφώνημα Τραμπ στην Ταϊβάν υπερτονίστηκε. “Ο Τραμπ απάντησε στο τηλεφώνημα που έλαβε, όπως δέχεται τηλέφωνα από τον καθένα. Έτσι, νομίζω ότι αληθινά δόθηκε μεγάλη σημασία στο ζήτημα αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόρκερ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM