Λευκορωσία: Στο εξωτερικό κατέφυγε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης «για το καλό των παιδιών της»

Λευκορωσία: Στο εξωτερικό κατέφυγε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης «για το καλό των παιδιών της» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι κατέφυγε στο εξωτερικό για το καλό των παιδιών της έπειτα από δύο διαδοχικές νύχτες συγκρούσεων.

Οι συγκρούσεις ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του ισχυρού άνδρα της χώρας, του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η 37χρονη Τιχανόφσκαγια, πρώην καθηγήτρια Αγγλικών, εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν από μερικές εβδομάδες και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων χρόνων στη διακυβέρνηση του Λουκασένκο, θέτοντας υποψηφιότητα στη θέση του συζύγου της μετά τη σύλληψη του τελευταίου.

«Σκέφτηκα ότι όλη αυτή η εκστρατεία με είχε σκληρύνει πραγματικά και μου είχε δώσει τόσο πολλή δύναμη που μπορούσα να αντιμετωπίσω τα πάντα», είπε, εξηγώντας γιατί έλαβε την απόφαση αυτή σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του συζύγου της στο YouTube. «Όμως πιθανότατα εξακολουθώ να είμαι η αδύναμη γυναίκα που ήμουν αρχικά. Έλαβα μια πολύ δύσκολη απόφαση για τον εαυτό μου».

Τόσο η Τιχανόφσκαγια όσοι και οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι δεν εξαναγκάστηκε να φύγει. Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας ανέφερε ότι η Τιχανόφσκαγια συναντήθηκε με τα παιδιά της στη Λιθουανία, έπειτα από δύο νύχτες ταραχών που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είναι ασφαλής. Βρίσκεται στη #Λιθουανία», ανέφερε σε ένα τουίτ ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους. Από το γραφείο του Λιθουανού προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα ανακοινώθηκε πως η Τιχανόφσκαγια «αναπαύεται». «Το γραφείο του προέδρου είναι σε διαρκή επαφή με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Αυτή τη στιγμή αναπαύεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του προέδρου Αντάνας Μπουμπνέλις.

Υπήρχε ανησυχία για το πού βρισκόταν η Τιχανόφσκαγια αφότου το προεκλογικό επιτελείο της δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί της τηλεφωνικώς, ώρες αφού έγινε γνωστό ότι είχε φύγει από μια συνάντηση με αξιωματούχους της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. Σήμερα το πρωί είχε ενωθεί με τα παιδιά της στη Λιθουανία. Η επιτροπή κρατικών συνόρων επιβεβαίωσε αργότερα την αναχώρησή της.

«Και ξέρω πως πολλοί άνθρωποι θα με καταλάβουν, πολλοί θα με κρίνουν και πολλοί θα με μισήσουν. Ο Θεός να μη δώσει να βρεθείτε απέναντι σε μια τέτοια επιλογή όπως βρέθηκα εγώ», είπε. «Έτσι, παρακαλώ φροντίστε τους εαυτούς σας, καμία ζωή δεν αξίζει αυτό που συμβαίνει τώρα. Τα παιδιά είναι το πιο σημαντικό πράγμα στις ζωές μας». Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές χθες αφού η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Λουκασένκο για νοθεία εν μέσω εκτεταμένων επικρίσεων από Δυτικούς ηγέτες.

Αστυνομικοί με εξάρτυση για την καταστολή διαδηλώσεων εκτόξευσαν δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές στο Μινσκ σε μια δεύτερη διαδοχική νύχτα βίας. Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε πολλές περιοχές και εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί βαθαίνει την κρίση στον πυρήνα της ηγεσίας του Ιράν

Ο θάνατος του δεν αποτελεί απλώς την απώλεια ενός ακόμη αξιωματούχου, αλλά έναν παράγοντα που βαθαίνει την κρίση στην ηγεσία του Ιράν, με πιθανές συνέπειες τόσο για την πορεία του πολέμου όσο και για τη συνολική σταθερότητα της χώρας
THE LIFO TEAM
Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM