Μία από τις βασικότερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού πάρθηκε στο... τραπέζι της κουζίνας της Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Αυτό αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Courrier Cauchois. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην περίοδο του lockdown, όταν όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εργαζόταν εξ αποστάσεως.

 

«Οργανώσαμε τα περισσότερα μίτινγκ, μεταξύ των οποίων και τα συμβούλια, μέσω τηλεδιάσκεψης. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων αποφασίστηκε στις 18 Μαρτίου 2020... στο τραπέζι της κουζίνας μου!», δήλωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο τον Ιούνιο αυξήθηκε στα 1,35 τρισεκατομμύρια.

 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται μεγάλες αίθουσες συμβουλίων με άνδρες που φορούν κοστούμια, αλλά δεν είναι έτσι. Εξερευνήσαμε κάθε τεχνολογική οδό για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από μακριά. Λειτούργησε αρκετά καλά», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

 

«Υπήρξε μια ιδιαίτερα έντονη περίοδος για εμένα. Ενεργήσαμε γρήγορα ως η πρώτη γραμμή άμυνας σε μια κατάσταση στην οποία η οικονομία υποχωρούσε κάτω από τα πόδια μας. Βρεθήκαμε γρήγορα αντιμέτωποι με τεράστιες απαιτήσεις ρευστότητας», παραδέχθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

 

Σε συνέντευξη στην Washington Post η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως οι γυναίκες πολιτικές διαχειρίστηκαν πολύ καλύτερα την κρίση. Η Le Courrier Cauchois της ζήτησε να εξηγήσει αυτή την εκτίμηση.

 

«Ίσως για ιστορικούς ή κοινωνικούς λόγους, δεν ξέρω, οι γυναίκες έχουν αναπτύξει μια πλειάδα ειδικών ταλέντων που είναι αναγκαία σε καταστάσεις κρίσης», απάντησε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναίκες στην πολιτική και την οικονομία, και στα υψηλότερα επίπεδα. Ανάμεσα στους ηγέτες που διαχειρίστηκαν καλά την κρίση, το ποσοστό των γυναικών είναι πολύ υψηλότερο από ότι το ποσοστό των γυναικών ηγετών γενικά. Αυτό είναι ένα γεγονός. Αλλά δεν αποκλείω τους άνδρες, κάποιοι από τους οποίους επίσης διαχειρίστηκαν τη κρίση πολύ καλά».

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε όμως και για τα παιδικά χρόνια της, δηλώνοντας ότι πάντα ήταν κοντά στη φύση. «Όταν ήμουν μικρή, παίρναμε γάλα από τη φάρμα σε μια κανάτα και ψάχναμε τα αβγά στο κοτέτσι. Συχνά πήγαινα για κατασκήνωση στην εξοχή στη Νορμανδία», περιέγραψε.