Λαβρόφ κατά Τραμπ: Η αναίρεση της συμφωνίας με το Ιράν θα στείλει ένα «εξαιρετικά ανησυχητικό» μήνυμα

Λαβρόφ κατά Τραμπ: Η αναίρεση της συμφωνίας με το Ιράν θα στείλει ένα «εξαιρετικά ανησυχητικό» μήνυμα Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι η αναίρεση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έστελνε ένα «εξαιρετικά ανησυχητικό» μήνυμα σε όλο τον κόσμο και θα ματαίωνε τις προσπάθειες να πειστεί η Βόρεια Κορέα να απεμπολήσει τα εξοπλιστικά προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στο ζήτημα της μη διάδοσης, ότι το ΚΟΣΔ –το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2015– αποτελεί ένα διπλωματικό επίτευγμα καίριας σημασίας.

«Η ματαίωση του ΚΟΣΔ, ιδίως εάν προκληθεί από ένα από τα μέρη (...), θα στείλει ξεκάθαρα ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για την αρχιτεκτονική της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών της διαδικασίας για το πυρηνικό πρόβλημα στην κορεατική χερσόνησο», είπε ο Λαβρόφ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε εκ νέου την περασμένη Παρασκευή την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που συνδέονταν με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά διεμήνυσε ότι το κάνει για τελευταία φορά απαιτώντας να τροποποιηθεί η συμφωνία από τους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς και τους ευρωπαίους εταίρους της Ουάσινγκτον, καλώντας τους να διορθώσουν τα «τρομερά κενά» του κειμένου.

Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή, που κλείστηκε έπειτα από δώδεκα χρόνια διαπραγμάτευσης, δεν αρκεί για να περιοριστεί το πρόγραμμα του Ιράν για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων, δεν εμποδίζει ούτε τιμωρεί τις επεμβάσεις της Τεχεράνης στις συγκρούσεις στην περιοχή ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Ρωσία, η μία από τις έξι μεγάλες δυνάμεις που είχαν υπογράψει το ΚΟΣΔ, αποκρούει τις αμερικανικές τοποθετήσεις. «Δεν μπορούμε, προς όφελος μόνο της πολιτικής ατζέντας ορισμένων, να απεμπολήσουμε ένα αληθινό επίτευγμα της διεθνούς διπλωματίας», επέμεινε ο Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα ο ρώσος ΥΠΕΞ προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα συναινούσε στην εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εάν η συμφωνία με το Ιράν κινδύνευε ή ματαιωνόταν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM