Λαβρόφ: ΗΠΑ και χώρες τη ΕΕ θέλουν να "αφομοιώσουν τα Βαλκάνια"

Λαβρόφ: ΗΠΑ και χώρες τη ΕΕ θέλουν να "αφομοιώσουν τα Βαλκάνια" Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ και μια σειρά χώρες της ΕΕ έχουν ως στόχο και πάλι να "αφομοιώσουν τα Βαλκάνια", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο Ιμάνουελ Κάντ της Βαλτικής που βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ, ενώ χαρακτήρισε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως ένα καθαρά "γεωπολιτικό σχέδιο" που επιβλήθηκε για να ικανοποιήσει τις ρωσοφοβικές διαθέσεις.

 

"Οι δυτικοί μας εταίροι, πρωτίστως οι ΗΠΑ και μεγάλες χώρες της ΕΕ, έχουν ως κατά σειρά στόχο την "αφομοίωση των Βαλκανίων" δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι και "η ΕΕ έχει παρόμοια σχέδια" καθώς "διεξάγονται (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις με την Σερβία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο".

 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία, δεν αντιτίθεται στο να γίνουν οι χώρες αυτές μέρος της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι "φυσικό" και πως η "γεωγραφική του θέση προϋποθέτει ενιαίους οικονομικούς μηχανισμούς, αγορά και οικονομικό περιβάλλον". Ωστόσο, όπως είπε ευελπιστεί "κάποτε αυτό το οικονομικό περιβάλλον να επεκταθεί και στο υπόλοιπο τμήμα της ευρασιατικής ηπείρου".

 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, δεν παρέλειψε να επικρίνει και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την "κατάσταση στην Ουκρανία "άρχισε να μιλάει και πάλι περί ρωσικής απειλής" ενισχύοντας "πρωτοφανώς την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα". "Για να υλοποιήσει μάλιστα τα σχέδια του αυτά -συνέχισε- έπρεπε να δημιουργήσει την εικόνα του εχθρού, με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, να σταματήσει ο οποιοδήποτε διάλογος, υπήρχαν μόνο αιτήματα, τελεσίγραφα και αναπόδεικτες κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, είπε ο Λαβρόφ, άρχισαν να ζητούν επίμονα από όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, να ενταχθούν στην αντιρωσική εκστρατεία".

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι "μερικές χώρες , η Σερβία, τα Σκόπια, αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να 'προσβληθούν' οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά στο Μαυροβούνιο οι απαιτήσεις τους αυτές ευδοκίμησαν και επειδή η ηγεσία του Μαυροβουνίου έλαβε την διαβεβαίωση, ότι θα ξεχασθούν κάποιες νομικές της ατασθαλίες, εάν ενταχθούν στην Συμμαχία".

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM