LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Κύπρος: Έτοιμο και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Κύπρος: Έτοιμο και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα Facebook Twitter
Το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από την Κύπρο για τη Γάζα, παρέδωσε τη βοήθεια και επιστρέφει / Φωτογραφία: Twitter
0

Το πρώτο πλοίο με 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα έφτασε χθες Παρασκευή (15/3) και σήμερα, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως και δεύτερο πλοίο είναι έτοιμο για αναχώρηση.

Ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ανακοίνωσε από το κυπριακό ραδιόφωνο ότι το δεύτετο πλοίο, που ονομάζεται «Jennifer» είναι έτοιμο να αποπλεύσει «σήμερα (Σάββατο) ή αύριο (Κυριακή)» με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πλοίο θα κινηθεί στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που έχει ανοίξει από το λιμάνι της Λάρνακας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms που ρυμούλκησε φορτηγίδα με 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσφορά της αμερικανικής ΜΚΟ Central Kitchen. Ο Χοσέ Αντρές, ο επικεφαλής της οργάνωσης Open Arms, δήλωσε ότι 240 τόνοι τροφίμων φορτώνονταν σήμερα στο δεύτερο πλοίο: ρύζι, αλεύρι, λάδι, κονσέρβες πρωτεϊνών και λαχανικά, αλλά και χουρμάδες που καταναλώνονται κατά παράδοσιν κατά την διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού.

Έφτασε στη Γάζα το φορτίο του πρώτου πλοίου από την Κύπρο

Η οργάνωση World Central Kitchen ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο του φορτίου εκφορτώθηκε, μέσω προσωρινής πλωτής αποβάθρας και μεταφέρθηκε στον θύλακα με 12 φορτηγά. Το πλοίο της Open Arms αναχώρησε ήδη από τη Λωρίδα της Γάζας με προορισμό την Λάρνακα, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο.

«Τα καταφέραμε! (...) Ηταν δοκιμή (...) Μπορούμε να μεταφέρουμε χιλιάδες τόνους (βοήθειας) κάθε εβδομάδα», γράφει σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Χοσέ Αντρές. Επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του «πρώτου πλοίου» και τον επικείμενο απόπλου του δεύτερου πλοίου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει λάβει «πολλά τηλεφωνήματα από χώρες» που θέλουν να στείλουν βοήθεια στην Γάζα.

Η αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου προορίζεται κυρίως για τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική. Η διεθνής κοινότητα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την χερσαία τροφοδοσία της Λωρίδας της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Διεθνή / ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ - Πόσο αντέχει να πολεμά το Ισραήλ;

Μπορεί η «δίψα» του Νετανιάχου για πόλεμο να έχει διάρκεια; - Αναλυτές παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για το κατά πόσο τα οπλικά αποθέματα και η οικονομική αντοχή του Ισραήλ του επιτρέπουν να συνεχίσει τις επιθέσεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM