Κύπρος: Έτοιμο και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Κύπρος: Έτοιμο και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα Facebook Twitter
Το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από την Κύπρο για τη Γάζα, παρέδωσε τη βοήθεια και επιστρέφει / Φωτογραφία: Twitter
0

Το πρώτο πλοίο με 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα έφτασε χθες Παρασκευή (15/3) και σήμερα, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως και δεύτερο πλοίο είναι έτοιμο για αναχώρηση.

Ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ανακοίνωσε από το κυπριακό ραδιόφωνο ότι το δεύτετο πλοίο, που ονομάζεται «Jennifer» είναι έτοιμο να αποπλεύσει «σήμερα (Σάββατο) ή αύριο (Κυριακή)» με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πλοίο θα κινηθεί στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που έχει ανοίξει από το λιμάνι της Λάρνακας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms που ρυμούλκησε φορτηγίδα με 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσφορά της αμερικανικής ΜΚΟ Central Kitchen. Ο Χοσέ Αντρές, ο επικεφαλής της οργάνωσης Open Arms, δήλωσε ότι 240 τόνοι τροφίμων φορτώνονταν σήμερα στο δεύτερο πλοίο: ρύζι, αλεύρι, λάδι, κονσέρβες πρωτεϊνών και λαχανικά, αλλά και χουρμάδες που καταναλώνονται κατά παράδοσιν κατά την διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού.

Έφτασε στη Γάζα το φορτίο του πρώτου πλοίου από την Κύπρο

Η οργάνωση World Central Kitchen ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο του φορτίου εκφορτώθηκε, μέσω προσωρινής πλωτής αποβάθρας και μεταφέρθηκε στον θύλακα με 12 φορτηγά. Το πλοίο της Open Arms αναχώρησε ήδη από τη Λωρίδα της Γάζας με προορισμό την Λάρνακα, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο.

«Τα καταφέραμε! (...) Ηταν δοκιμή (...) Μπορούμε να μεταφέρουμε χιλιάδες τόνους (βοήθειας) κάθε εβδομάδα», γράφει σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Χοσέ Αντρές. Επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του «πρώτου πλοίου» και τον επικείμενο απόπλου του δεύτερου πλοίου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει λάβει «πολλά τηλεφωνήματα από χώρες» που θέλουν να στείλουν βοήθεια στην Γάζα.

Η αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου προορίζεται κυρίως για τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική. Η διεθνής κοινότητα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την χερσαία τροφοδοσία της Λωρίδας της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM