Κύπρος: Επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, πρόστιμο 300 ευρώ για παραβάτες

Κύπρος: Επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, πρόστιμο 300 ευρώ για παραβάτες Facebook Twitter
Επεκτείνεται η χρήση μάσκας στην Κύπρο (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Η Κύπρος αποφάσισε την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ενώ ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω, σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού και το πρόστιμο για τους παραβάτες θα είναι 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική από τους πολίτες σε:

σούπερ μάρκετ, φούρνους, πολυκαταστήματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, νοσηλευτήρια, κλινικές, οίκους ευγηρίας, άλλα ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας, φαρμακεία, υπηρεσίες ή τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται και εξυπηρετούν κοινό, πρακτορεία στοιχημάτων και ανελκυστήρες.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όσους απασχολούνται σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ταχυδρομεία), σε επιχειρήσεις courier, σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών κ.ο.κ.

Επίσης, μάσκα πρέπει να φορούν άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως ταμεία σούπερ μάρκετ, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, περίπτερα, μίνι μάρκετ, επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ.

Ταυτόχρονα, με το διάταγμα ορίζεται στα 75 ευρώ η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορωνοϊού. Διευκρινίζεται ότι η μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης της νόσου COVID-19 είναι η διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR).

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε την Πέμπτη 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού και το σύνολό τους πλέον ανέρχεται σε 1.395. Ένας ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε θάλαμο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και άλλος ένας διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ