Κυπριακό: Στη Νέα Υόρκη απόψε ο Αναστασιάδης - Για δύο «επιλογές» κάνει λόγο ο Ακιντζί

Κυπριακό: Στη Νέα Υόρκη απόψε ο Αναστασιάδης - Για δύο «επιλογές» κάνει λόγο ο Ακιντζί Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, φθάνει απόψε στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.


Αύριο, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.


Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη αποφασισμένος να μεταφέρει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη δέσμευση και βούλησή του να συνεχίσει να εργάζεται για λύση του Κυπριακού. Αυτό που επιδιώκουμε, είπε, είναι να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή και να δημιουργήσουμε συνθήκες συνέχισης του διαλόγου, αλλά σε στερεές βάσεις. Οι παράμετροι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, πρόσθεσε, είναι εκεί.


Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να στραφούν προς τη δύναμη εκείνη που παραβιάζει τον πρώτο κανόνα, που διατυπώθηκε από τον γενικό γραμματέα, ότι χωρίς λύση στο ζήτημα της ασφάλειας δεν μπορεί να βρεθεί λύση.


Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα συναντηθεί το Σάββατο με τον γ.γ. του ΟΗΕ, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τις σκέψεις του για το μέλλον της Κύπρου.


Ο Ακιντζί, ο οποίος αναχωρεί για τις ΗΠΑ αύριο, ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσε εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας για λύση. «Για το ότι οι προσπάθειες για λύση έμειναν χωρίς αποτέλεσμα, δεν φταίμε εμείς. Γι' αυτό υπογραμμίζω συνεχώς ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας», είπε.


Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ήρθε ο καιρός να γίνουν σκέψεις για διαφορετικές προσεγγίσεις. «Παρακολουθούμε με λύπη τα σχόλια της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι στο Κραν Μοντανά ήταν εντός του πλαισίου που έθεσε εκεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αυτό είναι παραπλανητικό κυρίως για τη δική τους κοινότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και αυτά με τον γ.γ. Αλλά κυρίως θα του μεταφέρουμε την προσδοκία μας για μια αντικειμενική και βασισμένη στις πραγματικότητες έκθεση», πρόσθεσε.


«Ο τουρκοκυπριακός "λαός"», κατά την έκφρασή του, «δεν έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος, ούτε και επιθυμεί να γίνει 82η επαρχία της Τουρκίας», δήλωσε.


Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, απομένουν δύο επιλογές: «μια δομή που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό, όπου θα ζούμε ισότιμα, με ασφάλεια και ελεύθερα, χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με κρίσιμο τεστ: Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα απόρρητα μηνύματα του «Pfizergate»

Διεθνή / Η φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με κρίσιμο τεστ: Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα απόρρητα μηνύματα του «Pfizergate»

Τα επίμαχα μηνύματα φέρεται να ανταλλάχθηκαν στις αρχές του 2021, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε την προμήθεια έως 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διεθνή / Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ευρωπαϊκή αναμονή μέχρι τη σύνοδο της Πέμπτης και η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Πούτιν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν τρία πράγματα
LIFO NEWSROOM
Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων κατηγορούν συναδέλφους τους

Διεθνή / Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι κατηγορούν συναδέλφους τους

Σοκαριστικές κατηγορίες εναντίον των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκτελέσεων αμάχων και παιδιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν - Στοιχεία από πρώην στρατιώτες και προειδοποιήσεις για κάλυψη από την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM