Το κτήριο Χέλμουτ Κολ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει 100 άστεγες γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που έχουν πληγεί σοβαρά από το lockdown στο Βέλγιο.

 

Τα γραφεία του κτηρίου που βρίσκεται στην καρδιά των Βρυξελλών, μετατράπηκαν σε υπνοδωμάτια, ένα για κάθε μία ή δύο γυναίκες. Επιπλέον, τούς προσφέρονται γεύματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Σύμφωνα με την Samusocial, ανθρωπιστική οργάνωση, η κρίση αύξησε τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Σε συνεργασία με το ευρωκοινοβούλιο και λόγω του «λουκέτου» πολλών δομών για λόγους κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα γραφεία του ευρωκοινουβουλίου αξιοποιήθηκαν για όσους είχαν ανάγκη. 

 

«Έχουμε πολλές περιπτώσεις γυναικών που βρέθηκαν στο δρόμο μετά την επιβολή lockdown, λόγω ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφει τάσεις ανόδου» ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο διευθυντής της οργάνωσης, Σεμπαστιέν Ρουά.

 

Οι αρχές των Βρυξελλών παρέχουν επιπλέον καταφύγιο για ανθρώπους που ζούσαν στο δρόμο, σε κάποια από τα ξενοδοχεία της πόλης. 

 

Τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ως επί το πλείστον άδεια. Στις συνεδριάσεις της ολομέλειας παρίστανται ελάχιστοι ευρωβουλευτές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Οι μηναίες συνεδριάσεις στο Στρασβούργο δε, έχουν ανασταλεί έως τον Ιούλιο. Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια η εναλλαγή των συνεδριάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου, επικρίνεται ακόμα και από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές, ως «χάσιμο χρημάτων». 

 

Με πληφορορίες από BBC