Κρίσιμη μέρα για τη Γερμανία - Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η χώρα

Κρίσιμη μέρα για τη Γερμανία - Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η χώρα Facebook Twitter
0

Μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις βρίσκεται η πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Σε περίπτωση που στο σημερινό συνέδριο του SPD επικρατήσει το «Ναι» τότε ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό. Αν όμως υπερισχύσει το «Όχι» τότε τα πιθανότερα σενάρια είναι κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές.

Εδώ και εβδομάδες οι Σοσιαλδημοκράτες συζητούν τα υπέρ και τα κατά του μεγάλου συνασπισμού. Αύριο το απόγευμα το έκτακτο συνέδριο του SPD στη Βόννη καλείται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, λέγοντας «Ναι» ή «Όχι» στις διαπραγματεύσεις για ένα μεγάλο συνασπισμό με τους Συντηρητικούς. 

Σε περίπτωση «Ναι»

Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από μεθαύριο Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα. Στόχος της Άγκελας Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ακόμα.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.

Σε περίπτωση «Όχι»

Η κατάσταση περιπλέκεται. Μετά το αδιέξοδο τόσο των διαπραγματεύσεων της λεγόμενης «Τζαμάικας» με Συντηρητικούς, Πράσινους και Φιλελευθέρους, όσο και των διαβουλεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, τρία ενδεχόμενα:

α) Νέα, δεύτερη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», την οποία ωστόσο έχει αποκλείσει εκ των προτέρων ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

β) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητεί για κάθε νομοσχέδιο ή σημαντική κυβερνητική απόφαση την στήριξη της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο μετά από ενδεχόμενο «Όχι» του SPD στο μεγάλο συνασπισμό όλα τα σενάρια επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι.

γ) Πρόωρες εκλογές: Σε περίπτωση αδιεξόδου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από μια νέα προσφυγή των Γερμανών στις κάλπες θα διευκολύνει το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM