Κρίσιμα 24ωρα για το Κυπριακό-Διαβουλεύσεις και χωριστές συναντήσεις

Κρίσιμα 24ωρα για το Κυπριακό-Διαβουλεύσεις και χωριστές συναντήσεις Facebook Twitter
1

Χωριστές συναντήσεις με τους N. Αναστασιάδη και M. Ακιντζί θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ , Έσπεν 'Αιντε, προκειμένου να πετύχει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία και να γεφυρώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών για τη σύγκληση μέχρι τις αρχές Ιουλίου νέας διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) δυνάμεων.

Όπως είναι γνωστό, χθες, στην κοινή συνάντησή τους οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινή βάση για τη σύγκληση νέας διάσκεψης. Οι κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, κατέθεσαν ασύμβατες προτάσεις. Ο κ. Αναστασιάδης δεν επιθυμεί τη μετάβαση στη Γενεύη με όλα τα βασικά θέματα ανοιχτά. Αντίθετα, ο Μουσταφά Ακιντζί επιδιώκει διακαώς νέα συζήτηση «εφ΄όλης της ύλης». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά ότι στη Γενεύη θα ασκηθεί πίεση εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα, εφόσον θα πρόκειται για τη δεύτερη μετάβαση στην Ελβετία, για επίτευξη συμφωνίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. 'Αϊντε καλείται να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού και να εξεύρει μια συμβιβαστική φόρμουλα. Σήμερα και αύριο, θα βρίσκονται στη Λευκωσία για τη Σύνοδο της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, και της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Και οι δύο θα έχουν χωριστές συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό τους Ιωάννη Κασουλίδη και θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα « Κιπρίς Ποστασί» δημοσιεύει τις προϋποθέσεις, που, όπως υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, έθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης για να μεταβούν οι δύο ηγέτες στη Γενεύη για νέα διάσκεψη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει, στη Γενεύη, πρώτα από όλα να συζητηθεί το εδαφικό, ενώ μετά τη συμφωνία θα δημιουργηθούν χάρτες. Αν και εφόσον υπάρξει πρόοδος σε εδαφικό και χάρτες, τότε θα συζητηθούν οι εγγυήσεις, προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται και στο γεγονός ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα υπάρξει συζήτηση στα εξής κεφάλαια: εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες και περιουσιακό.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος και έχουν γίνει πολλά λάθη τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων. Πιο πολύ με πονάνε όμως τα δικά μας λάθη γιατί τόσα χρόνια τα επαναλαμβάνουμε χωρίς να μαθαίνουμε από αυτά. Και ο Αναστασιάδης δεν την παίρνει την μεγάλη απόφαση και την ευθύνη να το λύσει γιατί φοβάται κυρίως τις εσωτερικές αντιδράσεις( πάρα πολλοί ανόητοι στην Κύπρο πιστεύουν ακόμα ότι τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια). Έτσι διαίωνίζεται το πρόβλημα χρόνια τώρα. Ειδικά τώρα που πλησιάζουν προεδρικές έχει ξεκινήσει ήδη ο λαικισμός. Θα αναλάβει ένας καινούργιος πρόεδρος (ή θα παραμείνει ο Αναστασιάδης) και οι συνομιλίες θα συνεχίζονται αέναα. Το ότι δεν θα επιστρέψω ποτέ στη γη των προγόνων μου το έχω ήδη καταλάβει εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια. Θα πηγαίνω μόνο σαν επισκέπτης να βλέπω ότι χάσαμε, να παίρνω λίγο από το άρωμα εκείνης της μισής πατρίδας που χάνουμε μέρα με τη μέρα και να επανέρχομαι στην άλλη μισή με τους πλείστουε ανόητους πολιτικούς να λαικίζουν και να μου λένε για μακροχρόνιους αγώνες. Αυτό που με φοβίζρι περισσότερο είναι να μην γίνει πλήρης προσάρτηση με την Τουρκία και η διχοτόμηση να γίνει πιά γεγονός. Φοβάμαι για τη χώρα μου πιο πολύ από κάθε άλλη φορά...