Κορωνοϊός - Time: Πώς η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα - Παρά την εύθραυστη οικονομία και το γηρασμένο πληθυσμό της

Κορωνοϊός - Time: Πώς η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα - Παρά την εύθραυστη οικονομία και το γηρασμένο πληθυσμό της Facebook Twitter
EPA
0

Στην επιτυχία της Ελλάδας να αποφύγει τα χειρότερα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού αναφέρεται το εκτενές δημοσίευμα του περιοδικού Time.

Το δημοσίευμα ξεκινά με το ολωσδιόλου διαφορετικό Πάσχα όπου οι Έλληνες δεν σούβλισαν, αλλά έφαγαν το παραδοσιακό κατσικάκι στο φούρνο. «Το λιτό Πάσχα ήταν μια αναγκαία θυσία για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς μας. Κανείς δεν θα μπορούσε να συγχωρήσει τον ευατό του αν έφερε το ιό και τον μετέδιδε στους γονείς του.» λέει μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Στρατάκης που με τη σύζυγό του Νάνσυ, γιόρτασαν από την Κρήτη μέσω μιας οθόνης υπολογιστή με τους συγγενείς τους στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Έλληνες αναχωρούν για τα χωριά τους, στα νησιά και στην επαρχία, αυτές τις μέρες, ωστόσο φέτος, τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία, οι περιπολίες, οι αυξημένοι έλεγχοι, οι κλειστές εκκλησίες και πληθώρα άλλων μέτρων συγκράτησης της επιδημίας, τους απέτρεψαν από το να ταξιδέψουν. «Τόσο η αυστηρότητα αυτών των μέτρων όσο και η πειθαρχία των Ελλήνων σε αυτά, υπήρξαν το 'κλειδί' στο να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα στην παγκόσμια αυτή πανδημία» τονίζει το δημοσίευμα.

 
«Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ολέθριο. Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα είχε 27,2 εκατομμύρια τουρίστες μόνο το 2019. Ο πληθυσμός της χώρας είναι ο δεύτερος γηραιότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιταλία, ο τομέας της υγείας έχει πληγεί σοβαρά από τη λιτότητα και η λαβωμένη οικονομία της είναι ακόμα περίπου 40% πιο περιορισμένη από το 2008, πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σύμφωνα με αξιωματούχους, μετά από τρία πακέτα διάσωσης και δραστικές περικοπές στη δημόσια υγεία λόγω λιτότητας, υπάρχουν μόνο 560 κλίνες στη ΜΕΘ για ολόκληρη τη χώρα των 11 εκατομμυρίων (που μεταφράζεται σε 5,2 κλίνες ανά 100.000 άτομα, σε σχέση με τις 29,2 κλίνες σε αντίστοιχο ποσοστό πληθυσμού της Γερμανίας)» συνοψίζει την κατάσταση το δημοσίευμα, σημειώνοντας ωστόσο πως παρόλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε να γλιτώσει τα χειρότερα.

Όπως αναφέρεται, ο απολογισμός της σε νεκρούς και επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένει από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που οι γείτονές της, Ιταλία και Τουρκία, αλλά και η Ισπανία του ευρωπαϊκού νότου πλήττονται σοβαρά από την πανδημία με συνολικά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

«Πρόσφατα παραδείγματα χωρών με μικρό αριθμό κρουσμάτων, όπως η Σιγκαπούρη, δείχνουν πως ο ιός μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί ακόμα και σε χώρες που τα πάνε καλά. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως η Ελλάδα έχει να προσφέρει διδάγματα»

Το κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας, λένε οι αναλυτές, ήταν τα έγκαιρα βήματα της κυβέρνησης στη συγκράτηση του ιού. Το δημοσίευμα κάνει μνεία στην ακύρωση των καρναβαλιών, τέλη Φεβρουαρίου και πριν τον πρώτο θάνατο, το κλείσιμο σχολείων, καφέ, πανεπιστημίων και των περισσότερων καταστημάτων έως τις αρχές Μαρτίου όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 30, το καθολικό lockdown στις 23 Μαρτίου, όταν η χώρα είχε 624 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 15 θανάτους - το άρθρο επικαλείται σε αντιδιαστολή την περίπτωση της Βρετανίας που όταν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μετρούσε ήδη 335 νεκρούς και 6.650 κρούσματα.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις ημερήσιες ενημερώσεις των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά από το υπουργείο Υγείας που προειδοποιούν, συμβουλεύουν και κατευθύνουν τους πολίτες και, όπως αναφέρει η Στέλλα Λαδή - πρώην σύμβουλος δημόσιας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και σήμερα επίκουρη καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα - «η επικοινωνιακή στρατηγική ήταν εξίσου σημαντική με την έγκαιρη λήψη μέτρων».

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην αύξηση του αριθμού των κλινών στις ΜΕΘ από 565 στις αρχές Μαρτίου σε 910 στο τέλος του ίδιου μήνα, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά νοσοκομεία - που άρχισαν να δέχονται ασθενείς με παθήσεις που δεν σχετίζονταν με τον κορωνοϊό ώστε να απελευθερωθεί χώρος στα δημόσια νοσοκομεία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δομές φιλοξενίας, σημειώνοντας πως «όπως παντού, ο ιός και τα lockdown έρχονται σε σύγκρουση με τις μακροχρόνιες ανισότητες. Που σημαίνει πως, παρότι η Ελλάδα τα πάει καλά σε σχέση με άλλες χώρες, πολλοί από τους κατοίκους της βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ'ότι άλλοι».

Το Time κάνει εκτενή αναφορά στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο το οποίο εξυπηρετείται από μόλις 3 γιατρούς ενώ στο εσωτερικό του συνωστίζονται πάνω από 18.000 άτομα. «Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι έξι με οκτώ φορές υψηλότερη από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess όπου ο ιός εξαπλώθηκε πολύ γρηγορότερα απ'ότι στη Γουχάν στο αποκορύφωμα της επιδημίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρούσματα στα πιο συνωστισμένα κέντρα προσφύγων.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας. «Ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τόνωσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, ο υψηλός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσει να δανείζεται εάν η κρίση διαρκέσει μήνες ή χρόνια».

Με πληροφορίες από Time

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM