Κορωνοϊός: Στους «ώμους» των γυναικών το μεγαλύτερο βάρος τού lockdown, σύμφωνα με έρευνα

Κορωνοϊός: Στους «ώμους» των γυναικών το μεγαλύτερο βάρος τού lockdown, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
EPA
0

Οι εργαζόμενες μητέρες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναλαμβάνουν τις περισσότερες από τις επιπλέον δουλειές στο σπίτι και από τις παραπάνω ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών που δημιούργησε το lockdown – και πολλές πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι γυναίκες με παιδιά δαπανούν τώρα κατά μέσο όρο 65 ώρες την εβδομάδα σε απλήρωτη εργασία για τις δουλειές του σπιτιού –σχεδόν ένα τρίτο παραπάνω από τους πατεράδες— σύμφωνα με το Boston Consulting Group, που ρώτησε γονείς σε πέντε χώρες.

«Οι γυναίκες κάνουν τόσες πολλές δουλειές στο σπίτι για τόσο πολύ καιρό, και αυτή η κρίση τις εξωθεί σε ένα σημείο που απλά δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε η Ρέιτσελ Τόμας, από την αμερικανική οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών LeanIn.Org, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας στα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις μας... Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τρόπο για να εργαζόμαστε και να ζούμε – έναν τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους».

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος από την πανδημία βαρύνει τις γυναίκες με μια σειρά από τρόπους, είτε μέσω της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας είτε μέσω χαμηλότερων μισθών, καθώς κάποιες γυναίκες μειώνουν τη μισθωτή εργασία για να αναλάβουν νέα καθήκοντα.

Με το lockdown να κλείνει σχολεία και να κρατά τους πολίτες στα σπίτια τους, δημιουργώντας ένα 'βουνό' με οικιακές δουλειές, εκστρατείες δημόσιων φορέων από τη Τζόρτζια έως το Μεξικό ενθαρρύνουν τους άνδρες να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Αλλά οι γυναίκες, που κατά μέσο όρο ήδη κάνουν περισσότερα στο σπίτι απ' ό,τι οι άνδρες, επωμίζονται τώρα και τα περισσότερα από τα νέα βάρη που έχει φέρει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι γονείς στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι ώρες απλήρωτης εργασίας των γυναικών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 65 ώρες την εβδομάδα, ανέφερε η έρευνα, συγκριτικά με 50 για τον μέσο πατέρα.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία, συγκριτικά με περίπου τους μισούς άνδρες που εξέφρασαν τέτοιες ανησυχίες.

Οι Βρετανίδες είναι πιθανότερο να στηρίξουν άλλους στην πανδημία της COVID-19 και δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI και την οργάνωση υπέρ των γυναικών The Fawcett Society.

Δεν προκαλεί «καμία έκπληξη» να βλέπει κανείς ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού επιπλέον της κανονικής τους εργασίας, δήλωσε η Τζάκι Χαντ από την οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now, στο Thomson Reuters Foundation.

Ωστόσο, υπάρχουν «αισιόδοξες ενδείξεις» ότι οι άνδρες στη Δυτική Αφρική μοιράζονται περισσότερο τις ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια αλλαγή στους κοινωνικούς κανόνες, σύμφωνα με ανάλυση της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE International που δημοσιεύθηκε χθες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Διεθνή / Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Το αμερικανικό αεροναυπηγικό γκρουπ Boeing εξασφάλισε παραγγελία 160 αεροσκαφών από την Qatar Airways, σε μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη στα χρονικά της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Διεθνή / Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Ανακάλυψη από επιστήμονες της NASA έφερε στο φως τη μυστική στρατιωτική βάση Camp Century κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας — μέρος του κρυφού Project Iceworm με στόχο την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Διεθνή / Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει αν γνώριζε για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Ο Μπαϊρού αντιμετωπίζει κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι ως υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του 1990 γνώριζε για την εκτεταμένη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στο σχολείο Notre-Dame de Betharram
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM