Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στο Βέλγιο

Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στο Βέλγιο Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στο Βέλγιο (EPA)
0

Το Βέλγιο είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο, από τον κορωνοϊό, σε ότι αφορά στο ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών.

Αυτό το ποσοστό, σε αντίθεση με τον συνολικό αριθμό των νεκρών, είναι ένα μέτρο σύγκρισης του αριθμού (των θανάτων) σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε πρόσφατα ένα γράφημα, όπου απεικονίζει το Βέλγιο στην κορυφή και τις ΗΠΑ στην έβδομη θέση, ως αποτέλεσμα του αριθμού των θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

Τι σημαίνει αυτό; Το Βέλγιο έχει πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι 66 άτομα ανά 100.000 πολίτες έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό. Στις ΗΠΑ, με πληθυσμό περίπου 330 εκατομμύρια, είναι 19 άτομα ανά 100.000, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στο Βέλγιο Facebook Twitter

Όμως πρόκειται για «εσφαλμένες συγκρίσεις», υποστηρίζει ο καθηγητής Steven Van Gucht, Βέλγος ιολόγος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της επιστήμης της δημόσιας υγείας και των πολιτικών κινήτρων. Στην πραγματικότητα, το Βέλγιο αναφέρει τα στοιχεία με πιο σωστό τρόπο».

  

Τι το διαφορετικό κάνει το Βέλγιο;

 

Βέλγοι αξιωματούχοι λένε ότι μετρούν με τέτοιο τρόπο, τα κρούσματα και τους θανάτους από την πανδημία, που καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν κάνει αυτήν τη στιγμή. Με απλά λόγια, οι αρχές κάνουν καταμέτρηση θανάτων σε νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας, αλλά συμπεριλαμβάνουν στα στοιχεία τους και τους θανάτους σε κέντρα φροντίδας που είναι ύποπτοι ως περιπτώσεις Covid-19, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Βελγίου, από τους 7.703 θανάτους, το 53% ήταν σε κέντρα φροντίδας.

Περίπου το 16% των θανάτων σε κέντρα φροντίδας εξετάστηκαν θετικά για κορωνοϊό ενώ όλα τα υπόλοιπα καταγράφηκαν ως ύποπτα.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 3.500 θάνατοι έχουν υπολογιστεί ως σχετιζόμενοι με τον Covid-19, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η καταγραφή «βασίζεται στην αξιολόγηση του γιατρού, λαμβάνοντας συνήθως υπόψιν το εάν υπήρξαν και άλλα κρούσματα κορωνοϊού στον ίδιο τόπο φροντίδας», λέει ο καθηγητής Van Gucht.

«Για παράδειγμα: εάν έχουμε ένα ή δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, τότε την επόμενη εβδομάδα μπορεί να έχουμε 10 θανάτους στο ίδιο σπίτι με παρόμοια συμπτώματα». Όλα αυτά καταγράφονται.

Η πρωθυπουργός Sophie Wilmès δήλωσε πρόσφατα ότι ενδεχομένως το Βέλγιο να αναφέρει υπερβολικούς αριθμούς, που δεν είναι πραγματικοί.

Αντίθετα, ο καθηγητής Van Gucht λέει ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερος από ό, τι αναφέρουν, καθώς πιστεύει ότι ενδέχεται να έχουν ξεφύγει μερικές περιπτώσεις.

Ένας άλλος παράγοντας που αιτιολογεί τον αυξημένο αριθμό των νεκρών στο Βέλγιο είναι ότι περισσότερο από οπουδήποτε στην Ευρώπη, οι Βέλγοι ηλικιωμένοι μπαίνουν σε μονάδες φροντίδας και δεν παραμένουν σπίτια τους ή στα παιδιά τους.

Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν επίσης ότι έγιναν λάθη στην αρχή. Αυτό επέτρεψε στον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, με καταστροφικό αποτέλεσμα.

Τώρα όλο το προσωπικό των γηροκομείων φορά υποχρεωτικά μάσκες και προστατευτικά ρούχα, ενώ προσφέρεται βοήθεια από νοσοκομεία και στρατό.

Οι επιδημιολόγοι λένε ότι παρατήρησαν κάτι το «αξιοσημείωτο» στα κέντρα φροντίδας: περίπου το 10% των κατοίκων ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και έχουν αναπτύξει ανοσία. Μια μικρή, αλλά σημαντική επιστημονική παρατήρηση όπως λένε.

Το παράδοξο του lockdown

 

Όλα τα καταστήματα εκτός από εκείνα των τροφίμων έχουν κλείσει στο Βέλγιο. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Zeemans. Και αυτό όχι γιατί έχει διαφορετική μεταχείριση αλλά  γιατί βρίσκεται ακριβώς πάνω στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας, στις «γειτονικές πόλεις» Baarle Hertog και Baarle Nassau.

Πιο απλά, το μισό Baarle βρίσκεται στο Βέλγιο και το υπόλοιπο στην Ολλανδία.

Το ολλανδικό μισό του καταστήματος είναι ανοιχτό, αλλά το βελγικό μισό έχει κλείσει, με τους πελάτες της ολλανδικής πλευράς να μην μπορούν να φτάσουν στο τμήμα των ανδρικών ενδυμάτων. 

Σε αντίθεση με την πολιτική του Βελγίου, η Ολλανδία κράτησε ανοιχτά τα ανθοπωλεία, τους σιδηρουργούς, τα αρτοποιεία, τα ρούχα και τα καταστήματα παιχνιδιών.

Παράλληλα, στην Ολλανδία υπήρξαν λιγότεροι θάνατοι, παρά τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Βέλγιο, η Ολλανδία δεν υπολογίζει τους ύποπτους θανάτους από Covid-19 σε κέντρα φροντίδας.

Σταδιακή άρση των μέτρων στο Βέλγιο

Το Βέλγιο θα καταργήσει σταδιακά το lockdown, σε τέσσερις φάσεις. Από τη Δευτέρα, ανοίγουν καταστήματα υφασμάτων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αγοράζουν υλικό για να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες προσώπου. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η άθληση θα επιτρέπεται επίσης, αλλά με περιορισμό ανά δύο άτομα. Όλα τα άλλα καταστήματα θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ενώ τα σχολεία θα ξαναρχίσουν στις 18 Μαΐου, με το πολύ 10 μαθητές ανά τάξη.

Καφετέριες, εστιατόρια και ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα ανοίξουν μετά τις 8 Ιουνίου, εάν δεν υπάρξει δεύτερη αύξηση στα κρούσματα. Ενδέχεται από τις αρχές Ιουνίου να αρθούν και οι περιορισμοί στα ταξίδια.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Το Ισραήλ λογόκρινε το Associated Press, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό λογαριασμό ότι παραβιάζει ένα νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera
NEWSROOM
Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Πρέπει να εξετάσουμε τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε και πάλι, αυτή τη βαθιά λανθασμένη απόφαση» δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Η ανάρτηση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλοι επέκριναν τη διατύπωση αυτή που συνδέεται με τη Ναζιστική Γερμανία
NEWSROOM
Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore Airlines: Φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροσκάφους Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή

Διεθνή / Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore: Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή - Εικόνες από το αεροσκάφος

Το εσωτερικό του αεροσκάφους μοιάζει βομβαρδισμένο μετά την ξαφνική βουτιά 6.000 ποδιών (περίπου 2 χιλιόμετρα) που κατέλαβε απροετοίμαστους τους 230 επιβαίνοντες στο Boeing 777 που έκανε την πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη
NEWSROOM
Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Διεθνή / Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Ένα πρότζεκτ της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι - Η έκθεση «L' Olympisme» περιλαμβάνει εκθέματα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ