Μόνο το 22% των ατόμων που ήταν θετικοί στο τεστ για τον κορωνοϊό ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα την ημέρα που υποβλήθηκαν στο τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

 

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός για την «ασυμπτωματική μετάδοση - εξάπλωση του ιού» από άτομα που δεν γνωρίζουν ότι τον μεταφέρουν. Μάλιστα, το προσωπικό υγείας και κοινωνικής μέριμνας φαίνεται να είναι πιο πιθανό να είναι θετικό στον ιό και ασυμπτωματικό.

 

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία έρχονται στο φως, ενώ στη Βρετανία, οι θάνατοι μειώθηκαν κάτω από τον μέσο όρο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έγινε σε σχετικά μικρό αριθμό θετικών αποτελεσμάτων στο τεστ του κορωνοιού (120 θετικά δείγματα) και είναι δύσκολη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με το ποιος είναι πιο πιθανό να μολυνθεί. Πάντως προέκυψαν ορισμένα μοτίβα:

 

-Όσοι εργάζονται στον ευρύτερο τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας και εργάζονται έξω από τα σπίτια τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί στο τεστ.


- Άτομα που προέρχονται από μειονότητες ήταν πιο πιθανό να έχουν θετικό τεστ αντισωμάτων.


- Οι λευκοί ήταν οι λιγότερο πιθανό να βρεθούν με θετικά αντισώματα.


- Υπήρχαν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε μεγαλύτερα σπίτια είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί σε σχέση με εκείνους που ζούνε σε μικρότερα σπίτια.


-Αν και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό σε σχέση με τις γυναίκες, αυτή η μελέτη δεν βρήκε διαφορά στο πόσο πιο πιθανό ήταν να μολυνθούν τα δύο φύλα.

 

Τα στοιχεία βασίζονται σε δοκιμές σε άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία στην Αγγλία, ενώ άτομα που ζουν σε κέντρα φροντίδας ή άλλα ιδρύματα δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν τη μελέτη.

 

Το μυστήριο της σιωπηλής μετάδοσης


Μερικοί άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό χωρίς όμως συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στη συνέχεια ή μπορεί να είχαν ήδη συμπτώματα και να μην το έχουν αντιληφθεί.


Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός μίλησε για το πώς οι ασυμπτωματικοί μπορεί να έχουν επηρεάσει τα κέντρα φροντίδας,  καθώς υποστήριξε ότι πολλά κέντρα δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες για τα μέτρα προφύλαξης. Αργότερα, ωστόσο από εκπρόσωπο της κυβέρνησης διευκρινίστηκε ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε πώς  «κανείς τότε δεν ήξερε ποιες ήταν οι σωστές διαδικασίες».

 

Σε κάθε περίπτωση, η ασυμπτωματική μετάδοση ήταν κάτι που είχε γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, αλλά δεν μπόρεσαν να ποσοτικοποιήσουν πόσο μεγάλος κίνδυνος ήταν.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr