Κοπάζουν οι άνεμοι στις φωτιές της Καλιφόρνιας - Αναπτερώνονται οι ελπίδες της πυροσβεστικής

Κοπάζουν οι άνεμοι στις φωτιές της Καλιφόρνιας - Αναπτερώνονται οι ελπίδες της πυροσβεστικής Facebook Twitter
EPA
0

Οι 36.000 πυροσβέστες που δίνουν μάχη με μια από τις πλέον καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια, ελπίζουν ότι οι ηπιότεροι άνεμοι που πνέουν σήμερα θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αναχώματα στις φλόγες.

Έξι άνθρωποι είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και επτά ακόμα αγνοούνται από την περασμένη Πέμπτη.

Πάνω από 800 σπίτια και 300 άλλα κτίσματα έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ 37.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς η φωτιά κατέκαψε 420.000 στρέμματα μέσα και γύρω από την πόλη του Ρέντινγκ.


Οι πυροσβέστες ανέφεραν ότι υπήρξε κάποια πρόοδος χθες, έχοντας δημιουργήσει ζώνες προστασίας στο 23% της περιμέτρου της πυρκαγιάς από μόλις 5% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, χάρη στους ηπιότερους ανέμους, που αναμένεται να επικρατούν στην περιοχή για δύο ημέρες.


Η έβδομη (μέχρι στιγμής) πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια, έπληξε χωρίς προειδοποίηση το Ρέντινγκ και τις γειτονικές κοινότητες την περασμένη εβδομάδα, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων πέρασε τον ποταμό Σακραμέντο.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις 17 πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την πολιτεία αυτή τη στιγμή, τις οποίες τροφοδοτούν η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι.

Δύο πυροσβέστες και τουλάχιστον τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και η προγιαγιά τους που χάθηκαν ενώ προσπαθούσαν να προστατευτούν κάτω από μία βρεγμένη κουβέρτα.


Ολόκληρες γειτονιές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Κέσγουικ στα περίχωρα του Ρέντινγκ, καταστράφηκαν καθώς οι κάτοικοι τις εγκατέλειψαν σε μια χαώδη κατάσταση προσπαθώντας να σωθούν. Χθες, οι αρχές επέτρεψαν σε ορισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν και η διαταγή υποχρεωτικής εκκένωσης συνεχίζει να ισχύει ακόμα για 37.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Συνολικά, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής Δύσης έχουν κατακάψει 18,4 εκατ. στρέμματα φέτος, 24% περισσότερα από το μέσο όρο των εκτάσεων που κάηκαν την ίδια περίοδο κατά την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών.

Οι αρχές στην Καλιφόρνια έχουν αναφέρει πως σπάνια έχουν δει πυρκαγιές τόσο έντονες και μη προβλέψιμες.

Σε πολιτειακό επίπεδο, οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει σχεδόν 1,64 εκατ. στρέμματα από τον Ιανουάριο, που είναι η μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία έκταση για την περίοδο από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την υπηρεσία CalFire.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM