Ξεπερνούν τους 6,000 οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από την επιδημίας της ιλαράς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ η επιδημία αυτή είναι η μεγαλύτερη και με την ταχύτερη εξάπλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Περίπου 310.000 περιπτώσεις κρούσματα ιλαράς έχουν αναφερθεί από τις αρχές του 2019, αναφέρει ο Οργανισμός.

 

Η κυβέρνηση του Κονγκό και ο ΠΟΥ έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατεπείγοντος εμβολιασμού από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα το 2019.Ωστόσο, οι φτωχές υποδομές, οι επιθέσεις στα κέντρα υγείας και η έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομικές δομές εμπόδισαν τις προσπάθειες ελέγχου της νόσου. Κάθε μία από τις 26 επαρχίες της χώρας έχει αναφέρει κρούσματα ιλαράς από την κήρυξη της επιδημίας τον Ιούνιο πέρσι.

 

Το ξέσπασμα ιλαράς στη ΛΔ Κονγκό έχει σκοτώσει διπλάσιο αριθμό ανθρώπων από τον ιό Έμπολα στην χώρα της Κεντρικής Αφρικής. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε υπό έλεγχο την επιδημία αυτή» δήλωσε ο Δρ. Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής της ΠΟΥ για την Αφρική. «Ωστόσο, για να είμαστε πραγματικά επιτυχείς, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο θανάτου από μια ασθένεια που μπορεί εύκολα να προληφθεί μέσω εμβολιασμού. Καλούμε τους εταίρους των χορηγών μας να επεκτείνουν επειγόντως τη βοήθειά τους» προσθέτει ο ίδιος. 

 

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι απαιτούνται επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού σε παιδιά μεταξύ 6 και 14 ετών.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr