Κομισιόν: Νέες συστάσεις για τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός ΕΕ

Αεροδρόμιο Facebook Twitter
AP Photo/Matt Dunham
0

Σε νέες συστάσεις για τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός ΕΕ πρότεινε η Κομισιόν.

Βάσει αυτών δίνεται προτεραιότητας στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και συστήνοντας παράλληλα το άνοιγμα των συνόρων σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ. Το PCR θα απαιτείται πάντα για όλους τους ταξιδιώτες είτε έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ, είτε όχι, αλλά και για εκείνους που έχουν νοσήσει.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις υπάρχει νέο χρονικό όριο 9 μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού. Αυτό λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του ECDC σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σειράς αρχικού εμβολιασμού και προβλέπει μια επιπλέον περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στη χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων. Συστήνεται η αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από μια αναμνηστική δόση.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι όλες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να δέχονται ταξιδιώτες με εγκεκριμένα εμβόλια από την ΕΕ, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου καλούνται να ανοίξουν ξανά σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ (είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θα αποδεχτούν τέτοια εμβόλια σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες).

Τι ισχύει για τους νοσήσαντες

Από τις 10 Ιανουαρίου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ, επίση, όσοι ανέρρωσαν από την COVID-19 εντός 180 ημερών πριν από το ταξίδι τους και διαθέτουν είτε ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είτε πιστοποιητικό που θεωρείται ισοδύναμο. 

Αυτό συνοδεύεται από ισχυρές διασφαλίσεις: οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ το οποίο δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και οι ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει θα πρέπει συστηματικά να αποδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η επαναλειτουργία θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, δεδομένου ότι ο ιός μπορεί μερικές φορές να διασπάσει την ανοσία.

Παράλληλα, από τις 10 Ιανουαρίου ισχύει ότι όλοι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει είτε να έχουν ολοκληρώσει την αρχική σειρά εμβολιασμού τους πριν από λιγότερο από 9 μήνες είτε να έχουν κάνει τρίτη δόση.

Με αρνητικό PCR τα παιδιά 6-17 ετών

Αναφορικά με τα παιδιά 6-17 ετών θα πρέπει να ταξιδεύουν με αρνητικό PCR πριν από την αναχώρηση, ακόμη και αν δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την σύσταση, οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να να απαιτήσουν πρόσθετες δοκιμές μετά την άφιξη, την καραντίνα ή την απομόνωση. Δεν απαιτείται τεστ και εμβολιασμός για παιδιά κάτω των 6 ετών.

Σχετικά με τα επιδημιολογικά κριτήρια για τις τρίτες χώρες, η Κομισιόν προτείνει την τροποποίηση ορισμένων ορίων, από τις 10 Ιανουαρίου 2022. Προτείνει την αύξηση του ορίου του αθροιστικού ποσοστού κοινοποίησης κρουσμάτων COVID-19 μέσα σε 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, από 75 σε 100. Έτσι, περισσότερες χώρες θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για συμπερίληψη στη λίστα. Παράλληλα, σχετικά με τα τεστ προτείνεται ο διπλασιασμός του εβδομαδιαίου ποσοστού ανά 100.000 πληθυσμού, από 300 σε 600.

Πλέον, η πρόταση βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου, το οποίο θα την εξετάσει και θα την εγκρίνει, ενώ μετά τον λόγο έχουν τα κράτη-μέλη για την εφαρμογή των μέτρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM