Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για τον κορωνοϊό και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, αλλά μόνο για τα τεστ και την ανάρρωση από τον ιό. 

 

Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συζήτηση στην ΕΕ για το το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

 

«Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τι θα γίνει με την τρίτη δόση», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για κάποιο συμπέρασμα.  

 

«Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και σαφείς κανόνες για τους πολίτες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ. 

 

Θεωρητικά ισχύει έως την 1η Ιουλίου 2022, 12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην ΕΕ, με τη δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του πιστοποιητικού σε δραστηριότητες εντός της κάθε χώρας και την περίοδο ισχύος του, είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ