Κλειστή η Αγία Σοφία για τους επισκέπτες - Η Τουρκία προχωρά στο επόμενο βήμα παρά την κατακραυγή

Κλειστή η Αγία Σοφία για τους επισκέπτες - Η Τουρκία προχωρά στο επόμενο βήμα παρά την κατακραυγή Facebook Twitter
0

Παρά την διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία προχώρησε ήδη στο επόμενο βήμα, ξεκινώντας προετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείς της χώρας.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.
 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία έκλεισε χθες για τους επισκέπτες προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες. 

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι αγιογραφίες πρόκειται να καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνε με την εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και χαλιά στο πάτωμα, που θα φωτίζονται με τρόπο ώστε να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και οι επισκέπτες, θα πρέπει πλέον για να εισέλθουν στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

Ο Ερντογάν απορρίπτει τις σφοδρές επικρίσεις - Πανηγυρίζει η Εμινέ

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε χθες τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (...) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του Τούρκου προέδρου, σε μήνυμά της στο Τwitter.

Διεθνής Τύπος: «Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση»

 

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν πως, με την συγκεκριμένη απόφαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση».

Για «εκπλήρωση του ονείρου» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης», κάνει λόγο η Le Figaro, για το «τέλος του οράματος του Κεμάλ» οι Times, ενώ το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο σε τζαμί.

Το AFP εκτιμά ότι ο Ερντογάν είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ το Reuters ότι πρόκειται για κίνηση ολοκλήρωσης του σχεδίου του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και αποκαθηλώνει το κοσμικό όραμα του Ατατούρκ - Τα ξένα ΜΜΕ για την Αγία Σοφία

Διεθνή / Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και αποκαθηλώνει το κοσμικό όραμα του Ατατούρκ - Τα ξένα ΜΜΕ για την Αγία Σοφία

«Ο Ερντογάν επιδιώκει να ξεσηκώσει την εθνικιστική και θρησκευτική εκλογική βάση του καθώς η δημοτικότητά του φθίνει, μετά από 18 χρόνια στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής και εν μέσω συρρίκνωσης της οικονομίας και αύξησης της ανεργίας»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM